ZEMLJA SVJETLOSTI

Objavljena opsežna fotomonografija Hercegovine

14.10.2009 u 15:42

Bionic
Reading

'Hercegovina – zemlja svjetlosti', prva opsežna fotomonografija tog kraja, bit će predstavljena 20. listopada u Hypo centru s početkom u 18.30

Autor fotografija je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih umjetničkih fotografa, Splićanin Ivo Pervan, a fotomonografiju je dizajnirao priznati dizajner Boris Ljubičić. Fotografsko-dizajnerski tandem Ljubičić - Pervan proteklih je godina dobio nekoliko svjetskih nagrada za svoja izdanja. U kreiranje hercegovačke fotomonografije uložili su više od dvije godine predanog rada.

Monografija na 330 stranica donosi prikaz prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti, tradicije, povijesnih spomenika, ali i prizora iz svakidašnjeg života urbanog i ruralnog dijela Hercegovine.

Riječ je o takozvanim fotografijama ugođaja koje govore o Hercegovini kroz različita godišnja doba, vremenske prilike i doba dana, prikazujući je kao regiju bogatstva u različitosti i suprotnosti, rušeći stereotipe i otkrivajući skriveno. Fotomonografija je dobila naziv zahvaljujući nobelovcu Ivi Andriću, koji je bio fasciniran ljepotom, izražajnošću i bojama svjetlosti dok je boravio u Mostaru.