MORE JE MOJ BRAT

Objavljena izgubljena Kerouacova knjiga

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2011 19:02
  • Objavljeno 25.11.2011 u 17:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvi roman Jacka Kerouaca, za koji se pretpostavljalo da je izgubljen, objavljen je 40 godina nakon njegove smrti, objavio je BBC

Američki pisac, kojega su nazivali kraljem beat generacije, napisao je roman 'The Sea Is My Brother' (More je moj brat) u dobi od 20 godina na temelju iskustva stečenog na trgovačkom brodu.

Roman se temelji na pismima koja je izmjenjivao s najboljim prijateljem Sebastianom Sampasom i priziva 'život i iskustvo' na moru, kaže urednica Dawn Ward, dodajući da je knjiga bitna 'jer pokazuje kako se razvijalo Jackovo pisanje'.

Pisma iz toga razdoblja pokazuju da su on i njegov prijatelj čitali djela pisaca i dramatičara onoga doba i 'pažljivo motrili promjene u književnim stilovima i autobiografskim djelima', rekla je Ward istaknuvši kako knjiga 'otvara i pokazuje onu njegovu stranu koju ne vidimo u ostalim njegovim djelima'.

Rukopis je pronađen u autorovoj arhivi koju je čuvala njegova obitelj i iznenadio je stručnjake za Kerouacovo djelo, rekla je Ward dodavši da se roman spominje u njegovim pismima, ali ništa nije navodilo na pomisao da doista postoji.

Kerouac je, kaže Ward, 'imao golem utjecaj na američku književnost, ne samo kao kultna osoba nego i kao osoba koja mijenja pravila'.

Jack Kerouac rodio se 1922., a pisati je počeo vrlo rano noseći bilježnicu sa sobom kamo god bi išao i vodio bilješke ili pisao pisma prijateljima i obitelji. Prije nego što s počeo baviti pisanjem, bio je sportski novinar, građevinski radnik, a dvaput se pridružio mornarici.

Prvu knjigu 'The Town and The City' objavio je 1950. Premda je dobila dobre kritike, knjiga se slabo prodavala pa je Kerouac sljedeću knjigu objavio tek šest godina nakon toga. Roman 'Na cesti' još je najutjecajnija i najslavnija Kerouacova knjiga. Nakon uspjeha romana, Kerouac je nastavio pisati i objavio je još nekoliko knjiga, no teško je podnosio status zvijezde. Umro je 1969. u dobio od 47 godina od ciroze jetre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi