DVOJEZIČNO IZDANJE

Objavljena autobiografija Nikole Tesle 'Moji pronalasci'

15.07.2015 u 21:14

Bionic
Reading

U izdanju nakladničke kuće Znanje objavljena je knjiga 'Moji pronalasci', posebno izdanje autobiografije Nikole Tesle, fizičara, kemičara i matematičara koji je osmislio više od 700 patenata, izumitelja koji je zamislio i praktičnom učinio suvremenu uporabu električne energije

Načinio je prvi elektromotor na izmjeničnu struju, istraživao rendgenske zrake, pridonio osnovnim saznanjima o kozmičkim zrakama i potpisao dinamičnu teoriju gravitacije...

Teslin životopis 'Moji pronalasci' opremljen je fotografijama i skicama pronalazaka te popraćen tekstom slovenskog fizičara, izumitelja, spisatelja i putopisca Andreja Detele, dobrog poznavatelja rada Nikole Tesle.

'Tesla je bez ikakve sumnje bio poseban genij, kakve danas zapravo i nismo spremni više priznavati. Dobro je poznavao postojeće znanstvene teorije svojeg doba, ali nije dopustio da ga one zaustave ili ograniče. Umjesto toga formalne je temelje širio u transcedentni prostor u kojem nije bilo granica između znanosti, umjetnosti i duhovnosti. Upravo su tako radili svi pravi geniji', rekao je Andrej Detela.

Posebno izdanje autobiografije 'Moji pronalasci' u cijelosti je dvojezično – osim izvornika, koji je Tesla napisao na engleskome, usporedo je objavljen i potpun prijevod na hrvatskom.