od 26. ožujka do 2. travnja

Objavljen program ZagrebDoxa: Stižu filmovi o problemima tinejdžera, kao i potresni dokumentarac o životu u Buči nakon ruskih ratnih zločina

28.02.2023 u 10:02

Bionic
Reading

Međunarodni festival dokumentarnog filma 19. ZagrebDox, koji će se održati od 26. ožujka do 2. travnja u kinima Kaptol Boutique Cinema, donosi novu nagradu Mali pečat za najbolji kratkometražni dokumentarni film te devet naslova u programu Stanje stvari i sedam u programu Teen Dox

Za novu nagradu za dokumentarce kraće od četrdeset minuta konkurirat će filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije, a o tome koji će to filmovi i autori biti znat će se za desetak dana, ističu iz ZagrebDoxa.

U tradicionalnoj programskoj sekciji Stanje stvari bit će prikazano devet naslova različite tematike koji bilježe dominantne teme i tendencije suvremenog svijeta pod zajedničkim nazivnikom razotkrivanja suvremene svakodnevice.

Ratnim tematikama bave se filmovi "Nevinost" Guya Davidija, nominiran za ovogodišnji Oscar koji je premijeru imao na Venecijanskom filmskom festivalu, njemački film "Kada je proljeće došlo u Buču" Mile Teshaieve i Marcusa Lenza, te "Marš na Rim" Marka Cousinsa, koji je na São Paulo International Film Festivalu osvojio Nagradu publike, a uvršten je i u Giornate degli Autori na Venecijanskom filmskom festivalu.

  • +3
Buča Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

"Tiha ljubav" Mareka Kozakiewicza nježna je priča o hrabrosti, ustrajnosti i lakoći prave ljubavi. "Povijest svijeta prema Getty Imagesu" Richarda Miseka pomno je osmišljeno putovanje kroz neke od najznačajnijih trenutaka povijesnih promjena ikad uhvaćenih kamerom. "Nemilosrdna vremena – pjesme onih kojima je stalo", njemački crnohumorni dokumentarac redateljice Susanne Helke, istražuje stanje u finskom sustavu javne skrbi.

Program posvećen mladima

I ove godine ZagrebDox dio programa posvećuje mladima pa tako Teen Dox 2023. donosi sedam naslova koji će se boriti za naklonost ocjenjivačkog suda u kojemu će biti učenici Prve privatne gimnazije Zagreb.

Iz Kanade dolaze dokumentarac "Oaza" redateljice Justine Martin te "Bloom" redateljice Fanie Pelletier. Tu je i "Ženska banda", švicarski dokumentarni film redateljice Susanne Regine Meures.

Emotivni portret 16-godišnjih ukrajinskih izbjeglica Andreya i Alise prikazan je u dokumentarcu "Daleko" Ruslana Fedotowa, a austrijski dokumentarac pseudomarksističkog kolektiva Total Refusal "Hardly Working" baca novo svjetlo na likove koji borave u sjeni videoigara.

"Tolyatti Adrift" Laure Sisteró prikazan je na nizu festivala i nagrađen, između ostalog, u Valenciji, Krakowu i Budimpešti, a "Puna usta benzina" Jessa Kohla istražuje duboku obiteljsku povezanost kroz koju zajednička strast postaje katalizator za roditeljske lekcije.

Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.