26. ožujka - 2. travnja

ZagrebDox: Bogat program Happy Doxa i Glazbenog globusa

23.02.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se održati od 26. ožujka do 2. travnja u kinima Kaptol Boutiquea, u programima Happy Dox i Glazbeni globus donosi, najavljuju organizatori, niz 'pametno-zabavnih i neodoljivo raspjevanih dokumentaraca'

"Proteklih je godina opće ozračje tjeralo dokumentariste na teške teme, ozbiljne sadržaje i angažirane stavove. Koliko god nam bilo teško, tračak optimizma uvijek pronađe svoj put - osmijeh se uvijek nanovo pojavi na licu. I baš se tako, poput nenadanog osmijeha, na programu 19. ZagrebDoxa iznova pojavljuju neke stare, voljene programske sekcije", ističu sa ZagrebDoxa najavljujući "jaku postavu" programa koji redovito pune kinodvorane.

Velik broj filmova koji se nudio u izboru ZagrebDoxa, dodaju, sveo se na nekoliko naslova među kojima je najzvučniji poljski film "Zalagaonica" Łukasza Kowalskog, prikazan na nizu festivala diljem svijeta. Copenhagen, Nyon, Leipzig, Lisabon i Tel Aviv "samo su neki od gradova koje je zaveo svojom gorko-slatkom, svakako crnohumornom plejadom osebujnih likova koji se redom vrte oko najveće poljske zalagaonice".

Neobičnih likova ne nedostaje ni u filmu "Horda amatera" u kojemu zaljubljenike u film, prave filmske amatere, ništa, pa ni kovid ne može zaustaviti u gledanju i snimanju filmova.

Tu su i film Duncana Cowlesa "Odabrane rute" o nepopravljivoj ljudskoj sklonosti prečacima te autobiografski dokumentarac redateljice Sanne This "Vječnost tebe i mene" posvećen roditeljstvu.

O političkom sukobu Poljske i Češke zbog jednog rudnika ugljena govori dokumentarac "Sve je u redu, krumpiri po redu" Piotra Jasińskog, nastao upravo u koprodukciji dviju zemalja. Gledatelji će u filmu, najavljuju sa ZagrebDoxa, doznati sve što nisu znali o krumpir-salati.

Finski film "Karaoke raj" Einarija Paakkanena pun je emocija i govori o tome kako s mikrofonom u ruci i pjesmom pobijediti usamljenost.

Program Glazbeni globus donosi film redateljice Kathryn Ferguson "Nothing Compares" o Sinead O'Connor te dokumentarac Rite Baghdadi "Sirene", nastao u libanonsko-američkoj koprodukciji, o djevojkama Lilas i Shery iz predgrađa Bejruta, na putu da postanu thrash metal rock zvijezde.

Tu su i višestruko nagrađivani irski film Lukea McManusa "Sjeverna kružna cesta", koji kroz autentičnu irsku glazbu otkriva slojeve Dublina te "Mali 70" Markusa Schmidta koji spaja suvremene njemačke glazbenike s afričkim big band majstorima u potrazi za gotovo neuhvatljivim ritmičkim finesama.

Film talijanske redateljice Giulije Giapponesi "Bella Ciao" u potrazi je za odgovorom na pitanje je li himna talijanskih partizana u borbi protiv fašizma bila narodna pjesma koju su pjevali izrabljivani radnici na talijanskim rižinim poljima ili je njezino podrijetlo manje važno od onoga što ona znači onima koji je pjevaju.