15. - 19. svibnja

Objavljen program desetog izdanja festivala povijesti - Kliofesta

11.05.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Glavni dio programa od 15. do 19. svibnja 2023. odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice

Nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, jedna u Knjižari Fraktura, a jedno predavanje, posvećeno poljsko-ukrajinskim odnosima u prošlosti i danas, u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik.

Ove je godine čak 11 okruglih stolova – dva su posvećena kulturi sjećanja, na početku i kraju Kliofesta: prvi sjećanju na Seljačku bunu 1573, drugi kulturi sjećanja u jugoistočnoj Europi; dva se odnose na pitanja obrazovanja odnosno poučavanja povijesti, jedan primjeni digitalne humanistike u povijesnim istraživanjima, jedan uporabi fotografije u humanističkim znanostima; tu je i okrugli stol o časopisu povjesničara umjetnosti "Peristil", a govorit će se i o problematici intelektualne povijesti žena ili pak o tom kako pisati povijest Jugoslavije, te napokon o novim pogledima na filozofa Martina Heideggera. Na nekoliko će se tribina predstaviti istraživačke skupine ili projekti, bit će predstavljeni i rezultati projekta o Prvome svjetskom ratu u kulturi sjećanja.

Održat će se i jedan mali znanstveni kolokvij posvećen teoriji i povijesti liberalizma. Predstavit će se i neke institucije, primjerice Hrvatski državni arhiv te nekoliko regionalnih/gradskih arhiva, kao i Centar za javnu povijest ljubljanskoga Filozofskog fakulteta te izdanja knjiga tog fakulteta, kao i Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva i History Fest te Biblioteka XX vek iz Beograda. Brojna su i predstavljanja knjiga, među njima i nedavno objavljene mađarske knjige o povijesti Hrvatskoga sabora.

Razgovarat će se i o drugim zanimljivim temama, primjerice o nestalim državama (od Mletačke Republike do Habsburškog carstva) ili pak o partizanima i ključnoj godini NOP-a, 1943. Tu je naravno i nekoliko izložbi – u povodu pola stoljeća časopisa Latina et graeca, o etnologu Milovanu Gavazziju i njegovim fotografijama hrvatske svakodnevice polovicom prošloga stoljeća, o Gubecu kao razbojniku ili velikanu, o sto godina slavonskobrodskog industrijskoga giganta Đure Đakovića te o slavnoj zagrebačkoj mladoj glumici Lei Deutsch i njenoj tragičnoj sudbini – stradala je prije točno osamdeset godina u Holokaustu.

Čitav program provjerite ovdje.