'GRAD DJEVOJAKA'

Objavljen novi roman Elizabeth Gilbert, autorice bestselera 'Jedi, moli, voli'

14.01.2021 u 11:45

Bionic
Reading

Na hrvatskom je u izdanju V.B.Z.-a objavljen roman 'Grad djevojaka' Elizabeth Gilbert, u kojemu se autorica svjetskih bestselera 'Jedi, moli, voli' i 'Signatura svih stvari' vraća u glamurozni kazališni svijet New Yorka '40-ih i '50-ih godina prošloga stoljeća

Elizabeth Gilbert (1969.) američka je novinarka i književnica. Radi za Spin, GQ i New York Times Magazine. Već je njezina prva zbirka priča "Pilgrims" (1997.) ušla u uži izbor za nagradu PEN/Hemingway. Godine 2000. objavljuje prvi roman "Stern Men", koji je New York Times uvrstio na listu najvažnijih knjiga literarne fikcije objavljenih te godine.

Nakon dvije godine objavljuje publicistički naslov "The Last American Man", istinitu priču o Eustaceu Conwayu, osebujnom promicatelju suživota s prirodom. Knjiga je ušla u uži izbor za dvije prestižne nagrade – National Book Award i National Book Critics Circle Award.

Svjetsku slavu stekla je objavljivanjem memoara "Jedi, moli, voli" (2006.), koji su prodani u više od dvanaest milijuna primjeraka i prevedeni na više od 30 jezika, te je prema knjizi snimljen i istoimeni film.

Uslijedio je svojevrsni nastavak "Sudbonosno da" (2010.). U 2013., roman "Signatura svih stvari" postigao je također velik uspjeh, a 2015. objavljuje bestseler "Velika magija", nastao na osnovi govora s TED-ove konferenciji o životu ispunjenom svrhom i kreativnošću koji su pogledali milijuni ljudi.

Roman "Grad djevojaka" objavljen je 2019. godine i odmah po objavljivanju uvršten je na listu najprodavanijih naslova New York Timesa. U njemu se autorica svjetskih bestselera "Jedi, moli, voli" i "Signatura svih stvari" vraća u kazališni svijet New Yorka 1940-ih i 1950-ih godina koji pršti glamurom, avanturama i putenim aferama.

Kako se ističe u najavi, "Grad djevojaka" izvrsno je ispripovijedana priča s fascinantnim ženskim likovima – višeslojno i emocionalno slavlje ženskosti. Roman je to o osudi, ali i o slobodi žena da izaberu život kakav žele i uživaju u njemu – "jer život je opasan i prolazan te stoga nema smisla uskraćivati si užitak ili pustolovinu dok si ovdje".

Godina je 1940. Devetnaestogodišnju Vivian Morris upravo su izbacili s elitnog ženskog koledža Vassar. Roditelji je šalju u New York k teti Peg, koja vodi posrnulo kazalište na Manhattanu: Teatar Ljiljan. U Ljiljanu Vivian otkriva boemski način života i potpuno je očarana tim šarolikim, nesputanim i nekonvencionalnim svijetom. Ondje uči što znači biti drugačija. Ona i kazališne zabavljačice, mlade, glamurozne i nerazdvojene, osvajaju grad.

No kad Vivian učini pogrešku koja je izazvala velik skandal, njezin život potpuno se preokreće i trebat će joj godine da shvati što je to zapravo bilo i što je značilo...

Knjigu je s engleskog prevela Marina Horkić.