PET SRETNIKA

Objavljene nominacije za nagradu koju nitko ne želi dobiti - za najlošiji opis seksa u knjizi

28.11.2019 u 10:33

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem užem popisu nominiranih za najlošiji opis seksa u knjizi, koju dodjeljuje britanski Literary Review, našli su se, među ostalima, Elizabeth Gilbert, autorica bestselera 'Jedi, moli, voli' te hvaljeni francuski romanopisac Didier Decoin

Nagradu 'Loš seks u fikciji' osmislili su 1993. Auberon Waugh, tadašnji urednik Literary Reviewa i Rhoda Koenig, književna kritičarka tog britanskog magazina, a dodjeljuje se 'za najužasniji opis seksualne scene u inače dobrom romanu'. Namjera joj je skrenuti pozornost na 'loše napisane, nepotrebne ili jednostavno sramotne opise seksa u modernoj fikciji', piše Guardian.

Ovogodišnji nominirani su irska književnica Mary Costello, za ono što je napravila u knjizi 'The River Capture' koju je kritika inače prilično nahvalila, zatim francuski pisac i dobitnik prestižnog Goncourta Didier Decoin za opis u knjizi 'The Office of Gardens and Ponds' i Elizabeth Gilbert za opis u knjizi 'City of Girls'. Tu su još britanski autor John Harvey (knjiga 'Pax') i australsko-američki pisac Dominic Smith (knjiga 'The Electric Hotel').

Costello je nominaciju zaslužila, primjerice, zbog ulomka koji navodi sljedeće: 'Preklinjala ga je da uđe dublje i, više se ne bojeći da će je ozljediti, ušao je duboko u njen um i tijelo, u šupljine između natrpanih organa, iza obrisa njenih pluća i jetre...' itd. Decoin je na listi zbog više ulomaka, a jedan od njih je onaj u kojemu žena muškarčeve genitalije drži 'kao da rukuje malim majmunom'.

Što se tiče Gilbert, nju je u nezgodu uvalio sljedeći ulomak: 'Vrištala sam kao da me pregazio vlak, a ona njegova duga ruka opet mi je dlanom zaklonila usta pa sam je zagrizla onako kako ranjeni vojnik zagrize metak.'

Harveyja su iskritizirali zbog odjeljka u 'Paxu' kojem se referira na 'otiske zuba, otiske kandži, otiske zvijeri požude', a Smith zbog spomena 'crvenkastosmeđeg, sladnog ulaza u njene slabine' u 'The Electric Hotel'.

Pobjednik ili pobjednica proglasit će se 2. prosinca.