u izdanju lumena

Objavljen je drugi dio Službene Harry Potter kuharice

11.10.2023 u 15:55

Bionic
Reading

'Službena Harry Potter kuharica - Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio' knjiga je koju mora imati svaki zaljubljenik u Hogwarts

Ljubitelji najslavnijeg čarobnjaka na svijetu bit će oduševljeni informacijom da je 'Službena Harry Potter kuharica - Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio' objavljena u izdanju Lumena i u hrvatskom prijevodu Mirjane Paić Jurinić. S obzirom na to da je prvo izdanje prvog dijela popularne kuharice Joanne Farrow ('Službena Harry Potter kuharica - Slane i slatke čarolije') bilo rasprodano odmah nakon izlaska, preporuka je najvećim fanovima da nastavak nabave na vrijeme.

Baš kao i prvi dio, nova knjiga nadahnuta je filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, a sadržava više od 40 raskošno ilustriranih recepata s kojima čitatelji raznih dobnih skupina mogu nastaviti ili tek započeti čarobne kulinarske pustolovine. Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka. Svi su recepti, s obzirom na težinu izvedbe, podijeljeni u tri kategorije i označeni s jednom, dvije ili tri munje (recepti za početnike, laki i srednje teški) te obilježeni zastavicama različitih boja koje označavaju jela i napitke prikladne za vegane, vegetarijance i osobe koje biraju bezglutensku prehranu.

Svi se možemo složiti da je Hogwarts, sa svojim kućnim duhovima, pomičnim stubištima i portretima slavnih vještica i čarobnjaka, uistinu čarobno mjesto. No učenici najviše vole njegovu ukusnu hranu. Zavoljet će je i čitatelji koji se okušaju u pripremi čarobnih predjela, počevši od Načosmetlosa, divnih načosa sa sirom i mesom, preko zgodnih keksića Leteći Ford Anglie g. Weasleyja s kojim su se Harry i Ron svojedobno zabili u Napadačku vrbu, do Parcel-ustovih peciva u obliku ukusnih zmijica, Vatrenog umaka u Plamenom peharu i Munjevitih sirnih zalogajčića koji nalikuju na glasoviti ožiljak na čelu Harryja Pottera.

Na listi magičnih glavnih jela pozornost plijeni privlačna Pita za Weasleyje koja se može unaprijed pripremiti i staviti u pećnicu u odgovarajućem trenutku, Zlatne poluge čarobnjačke banke - izdašni riblji štapići s ljutkasto-slatkim zlatnim umakom, nevjerojatni Pladanj za početak škole s kombinacijom pizze, pilećih bataka, mini hrenovki i pomfrita, zasitna Pastirska pita Velike dvorane - jedno od Harryjevih najdražih jela, Hagridov golemi krepki složenac, zmajska jaja, krušni autobus s tri sloja mesne štruce…

  • +2
Službena Harry Potter kuharica Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Uz neodoljive slastice kao što su Dumbledoreov čarobni limunski nabujak, Đavolja pita s jabukama i puslice u obliku snježne sove Hedwige, čitatelji će uživati u maštovitim i osvježavajućim voćnim napitcima,među kojima su i Sasvim fine trolove bale.

Svako jelo u ovoj knjizi nadahnuto je filmovima o Harryju Potteru. Primjerice, Juha Napadačke vrbe ima vitice tikvica i kupusa slične nasilnim granama koje najviše pamtimo iz prizora kada napadaju Harryja, Rona i leteći automobil u 'Harryju Potteru i Odaji tajni'. S dna voćnog napitka Gruvaličin gutljaj vreba vodeni zloduh, sličan neugodnim malim stvorenjima u filmu 'Harry Potter i Plameni pehar'. Bez brige, u napitku su gruvalice od kruške!

'Mnogi su ljubitelji Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts čeznutljivo zamišljali okus hrane koju su Harry, Hermiona i Ron jeli u Velikoj dvorani. Više ne moraju maštati! Zahvaljujući receptima, korisnim savjetima i podsjetnicima na detalje iz filmova, objavljenima u ovom bestseleru New York Timesa, moguće je gozbu iz Hogwartsa prirediti u vlastitu domu. Osim recepata, čitateljima su potrebni Hermionin oštar um, Harryjeva glasovita hrabrost i Ronova slavna ljubav prema hrani. Sretno s čarolijom kuhanja!', poručuje urednica knjige Miroslava Vučić.