naklada ljevak

Objavljen 'Hitlerov američki gambit' Brendana Simmsa i Charliea Ladermana

25.11.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Hitlerov američki gambit' povjesničara Brendana Simmsa i Charlieja Ladermana, u kojoj prepričavaju priču o pet dana između japanskog napada na Pearl Harbor i Hitlerove objave rata Sjedinjenim Državama koji su protresli i oblikovali svijet

Brendan Simms povjesničar je i profesor povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Cambridge. Autor je nekoliko knjiga u kojima analizira političke odnose u Europi i svijetu u 19. i 20. stoljeću. Uža specijalnost mu je povijest Njemačke, posebno Trećeg Reicha i Adolfa Hitlera. Objavio je brojne knjige među kojima i naslove Europa i Hitler. Živi u Cambridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Charlie Laderman povjesničar je i profesor međunarodnih odnosa na Odsjeku za ratne studije na King’s College u Londonu. Njegova je uža specijalnost politička povijest SAD-a i Velike Britanije, s naglaskom na 20. stoljeće. Autor je knjiga o američko-britanskoj vanjskoj politici, među ostalim i naslova Sharing the burden. Živi u Londonu.

Uzbudljiv i stručan prikaz pet presudnih dana u Drugome svjetskom ratu

Njihova knjiga "Hitlerov američki gambit" uzbudljiv je i stručan prikaz pet presudnih dana u Drugome svjetskom ratu, od 7. do 11. prosinca 1941. godine, stoji u najavi.

Služeći se širokim rasponom dosad zanemarivanih izvora i vlastitim dubinskim razumijevanjem tog razdoblja, Simms i Laderman donose izniman prikaz onoga što se događalo između napada na Pearl Harbor i Hitlerove objave rata Sjedinjenim Državama.

Kako u osvrtu na knjigu ističe Hrvoje Klasić, u posljednjih 80-ak godina brojni povjesničari pokušavaju odgovoriti na pitanja zašto je Drugi svjetski rat uopće počeo, je li ga se moglo izbjeći, i je li tijek samog rata mogao izgledati drugačije, a jedna od tema koja u tom smislu izaziva posebnu pažnju je odluka SAD-a da se uključi u rat. "Je li ulazak u rat bio uvjetovan solidarnošću s europskim saveznicima, borbom protiv nacifašističkih zločina i imperijalističkih ciljeva, ili (prvenstveno) zaštitom vlastitih interesa? Navedene nedoumice Simms i Laderman nastoje objasniti analizom originalnih dokumenata, relevantnih znanstvenih radova i izjava svjedoka", ističe Klasić.

Tvrtko Jakovina ističe kako je riječ o korisnoj knjizi za sve koji žele znati što je odredilo sudbinu svijeta u Drugom svjetskom ratu. "Na primjeru jednog od ikoničnih događaja 20. stoljeća, izloženog kao složena kronika nekoliko dana, imate sve: i lažne vijesti i špijunažu i pokušaje iskrivljavanja stvarnosti i pokazatelj kako se donose odluke u visokoj politici, koliko je u visokoj politici prisutna slučajnosti, a koliko dubinske analize i planiranja, kako se donose odluke koje imaju posljedice na milijune ljudi i njihove sudbine", smatra Jakovina.

Prijevod potpisuje Damir Biličić.