MOJA BORBA

Objavljen drugi dio svjetske književne senzacije Karla Ovea Knausgaarda

03.03.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Zagrebački nakladnik OceanMore, nakon prvog, zapaženog dijela nagrađivanoga heksaloga norveškog autora Karla Ovea Knausgaarda "Moja borba" (Min Kamp), objavio je i drugi dio svjetske književne senzacije pisane u šest dijelova, smatrane najznačajnijim djelom skandinavske književnosti 21. stoljeća, čiji hrvatski prijevod ponovno potpisuje Anja Majnarić.

Karl Ove Knausgaard nagrađivani je norveški pisac mlađe generacije čiji je romaneskni ciklus o odrastanju i obitelji ispisan na 3600 stranica podijeljenih na šest romana. Ciklus je objavljen u Norveškoj u razdoblju od 2009. do 2011., te prodan u više od pola milijuna primjeraka.

Djelo koje već i samim naslovom - "Moja borba", koji evocira naslov Hitlerove knjige - sugerira kako je riječ o provokativnu štivu, autorova je obiteljska saga, literarna potraga za identitetom u kojoj Knausgaard iznosi neugodne intimne podatke o odnosima i ljudima unutar svoje obitelji, ne prežući od dijeljenja najintimnijih i krajnje privatnih obiteljskih detalja.

U prvom dijelu, to je smrt oca alkoholičara. U njemu Knausgaard bolnom iskrenošću progovara o vlastitu djetinjstvu, adolescenciji, obitelji, svojim pokušajima razumijevanja oca koji se naglo pretvorio od obiteljskog čovjeka kratka fitilja u razvedenog alkoholičara. Za roman je dobio prestižnu norvešku Nagradu Brage.

Knausgaardova obitelj s očeve strane pokušala je pravno onemogućiti objavljivanje prve knjige, prijeteći kako će tužiti i izdavača i autora ako nastave s izdavanjem djela, te zahtijevajući da se sva imena s te strane obitelji koja se spominju u knjizi promijene.

U međuvremenu je serijal preveden na 23 jezika, osvojivši srca publike i kritike, koja je jednoglasna u mišljenju kako je riječ o najznačajnijem djelu skandinavske književnosti 21. stoljeća.

U drugoj knjizi, Karl Ove napušta Norvešku, svoju prvu ženu i obitelj te odlazi u Stockholm. Upoznavši Lindu, fatalno se zaljubljuje i s njom zasniva obitelj. U nekoliko godina, imaju troje djece i oboje su zatečeni novim izazovima i obavezama obiteljskog života. I dalje je brutalno iskren, kako prema bližnjima, tako i prema društvu u kojemu živi.
"Razapet između ljubavi, očinstva i žestoka nagona za samoćom i pisanjem, Knausgaard ispisuje jednu od najdojmljivijih proza 21. stoljeća", stoji u najavi.

Britanski Observer i francuski Le Nouvel Observateur prvi dio heksaloga nazvali su remekdjelom, a američki New Yorker uvrstio ga je na popis knjiga godine kao "beskrajno privlačan, intenzivan i potpuno iskren" roman.

Njegov drugi dio svjetski su mediji okrunili još većim hvalospjevima, opisavši ga kao neobjašnjivo iskren zapis trijumfa i banalnosti autorova vlastita života (Telegraph), magnetično i hipnotizirajuće remekdjelo (Le Nouvel Observateur) i izdavački fenomen (Le Monde) u kojemu Knausgaard intenzivno i beskrajno privlačno (The New Yorker) čarobno, hrabro i uvjerljivo portretira život u svoj njegovoj širini (Frankfueter Allgemeine Zeitung).

Za razliku od prvoga dijela, u kojemu je Knausgaardova priča ispripovijedana linearno, u drugome se dijelu prepliće i uvija u posve fluidnoj narativnoj strukturi, dok autor istražuje prirodu sebe i sebstva u svjetlu romantične i očinske ljubavi.

Knausgaard je u knjizi ponovno brutalno, bolno iskren, ovaj put u vezi svojeg odnosa sa suprugom, koja je prikazana kao tvrdoglava, lijena i depresivna žena opsjednuta sobom, i djecom, često prikazanom kao smetnja i upotrebljavanom kao oruđe u supružničkim svađama.

Kritičar britanskog Guardiana serijalu pripisuje proustovsku kvalitetu, ocjenjujući kako šest knjiga autobiografske fikcije samo u Proustu nalazi uvjerljivog prethodnika. "Povremeno zapadajući u ispovjedni ton, autor je drugi dio svojega serijala napučio brojnim 'Karl Oveima', koji imaju zajednički glas, ali ne i ista mišljenja; koji imaju iste nagone, ali različite ciljeve", piše.

"Brojne su borbe sadržane u 'Mojoj borbi', a u njezinu se drugome dijelu ta borba nalazi u raskolu između onoga što jest i što nije stvarno, s temeljnom dvojbom u pitanju je li ljubav u jednakoj mjeri fikcija koliko i uvjerljiv osjećaj identiteta. U tome je suština drugog dijela 'Moje borbe': ona je izmišljena i stvarna, neodoljiva, ispunjujuća, izluđujuća i često oduzima dah, baš kao i život sam", dodaje.

Karl Ove Knausgaard (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (Izvan svijeta, 1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman, "En tid for alt" (Vrijeme za sve, 2004.), osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća. Živi u Österlenu u Švedskoj, sa suprugom i četvero djece.