'IZLAZNE RANE'

Obiteljska drama u stripu o životu na Bliskom istoku

  • Autor: Agencija VLM
  • Zadnja izmjena 10.02.2012 12:13
  • Objavljeno 10.02.2012 u 11:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Debitantski rad autorice Rutu Modan, osvajač Eisnerove nagrade, objavljen u izdanju zagrebačke Fibre

U hrvatskim striparnicama i knjižarama pojavile su se 'Izlazne rane', višestruko nagrađivani strip-album izraelske autorice Rutu Modan u izdanju zagrebačkog nakladnika Fibra.

Jednostavnog crteža na tragu Hergeova stila čistih linija, i samo naoko jednostavne radnje, ovaj je strip zanimljiva skica života u stalnoj nesigurnosti Bliskog istoka, ispričana kroz obiteljsko-ljubavnu dramu mladog Izraelca Kobyja.

Otac kao duh prošlosti

Za razliku od sestre, koja vodi bezbrižan život emigrantice asimilirane u kulturu SAD-a, Koby je izvukao nešto kraći kraj – preživljava vozeći taksi ulicama Tel Aviva, dijeleći volan s tetom koja mu je nakon smrti majke i raskida veze s ocem najbliži rod. Otac, kojeg u stripu ne vidimo, ali jasno je da je na negativan način duboko obilježio Kobyjevo odrastanje, vraća se kao duh iz prošlosti kroz lik mlade vojnikinje Numi.

Iako je Koby nikad prije nije vidio, očito je da Numi ima neku vrstu odnosa s njegovim ocem, i sada traži pomoć kako bi analizom DNK utvrdili je li njegov otac bio žrtva jednog u nizu bombaških napada, za kojim je ostalo i jedno neprepoznatljivo muško tijelo.

Iako u početku nepovjerljiv, Koby joj pristaje pomoći, no brojne komplikacije na koje će naići u pokušaju lociranja i identificiranja posmrtnih ostataka počet će odmotavati klupko međuljudskih odnosa i prijevara u koje je Kobyjev nepouzdani otac posljednjih godina bio upleten.

Nesigurnost Tel Aviva

Obiteljska emotivna drama ostat će u prvom planu, no kako radnja odmiče, autorica će čitatelja vješto uvući u atmosferu današnjeg Tel Aviva, obilježenog političkom nesigurnošću, vjerskom segregacijom, bombašima samoubojicama i snažnim ekonomskim raslojavanjem. 'Izlazne rane' su strip koji je zgodno pročitati ako vas zanima politika, ali i ako ste samo željni tople ljudske priče.

Među brojnim priznanjima kojima se Rutu Modan može pohvaliti sigurno je najvažnija Eisnerova nagrada, stripovski pandan Oscaru, koju je 2008. godine osvojila za svoj debitantski strip album 'Izlazne rane'.

Riječ je o autorici koja suptilnim sentimentom progovara o brojnim bolnim temama, bilo da je riječ o njezinoj biografiji ili stvarnosti odrastanja u zemlji obilježenoj vjerskom segregacijom. Table stripa redovito joj objavljuje ugledni New York Times.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi