FILMSKA I KAZALIŠNA DIVA

Obitelj i prijatelji oprostili su se od Vide Jerman

16.12.2011 u 17:40

Bionic
Reading

Obitelj te brojni prijatelji i kolege glumci oprostili su se od Vide Jerman u dvorani Krematorija zagrebačkog groblja Mirogoj

'Imala je nevjerojatnu životnu energiju i veliku ljubav prema radu. Stalno je radila po nekoliko projekata paralelno, nevažno je li televizija ili kazalište, na hrvatskom ili esperantu', kazala je Višnja Babić prilikom komemoracije u kazalištu Trešnja.

'Znamo da svi moraju umrijeti, ali ona je bila toliko nespojiva sa smrću da nam se svaka pomisao o njenu odlasku činila jednostavno nemogućom', nastavila je Babić, dodavši da će se Vide Jerman najviše sjećati po šalama koje je prepričavalo cijelo kazalište.

Vida Jerman jedna je od ključnih figura domaćeg glumišta 20. stoljeća, koja je zahvaljujući znanju nekoliko svjetskih jezika glumila s Meryl Streep, Pierceom Brosnanom, Yulom Brynnerom, Omarom Sharifom, Evom Gabor i drugim međunarodnim zvijezdama, a domaćoj je publici možda najdraža njezina uloga gospođice Marijane u kultnom filmu 'Tko pjeva zlo ne misli' Kreše Golika.

U karijeri je ostvarila više od 30 filmskih uloga. Prvi je put pred kameru stala u famoznoj koprodukciji 'Winnetou i Old Schatterhand u Dolini smrti', a prvu glavnu ulogu, posesivne Dine, ostvarila je u filmu 'Maškarada' Boštjana Hladnika. Igrala je i SS-ovku u 'Sofijinom izboru' nagrađenom s čak pet Oscara, a zapažene uloge imala je u 'Sokol ga nije volio', 'Čarugi' i drugim važnim domaćim ostvarenjima. Zadnju filmsku ulogu ostvarila je u višestruko nagrađivanom 'Neka ostane među nama' redatelja Rajka Grlića.

Paralelno s filmskom, imala je i iznimno plodnu kazališnu karijeru. Njezin kazališni dom bilo je dječje kazalište Trešnja, no Vida Jerman imala je i mnoge uloge izvan matičnog kazališta, a kao prava rijetkost ističe se i činjenica da je punih 30 godina glumila na esperantu.