OTAC HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

Obilježena 560. obljetnica rođenja Marka Marulića

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.08.2010 10:29
  • Objavljeno 19.08.2010 u 10:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U prepunom Muzeju grada Splita u Papalićevoj palači večeras je svečano obilježen 560. rođendan oca hrvatske književnosti i najpoznatijeg Splićanina svih vremena Marka Marulića, koji se prema povijesnim izvorima rodio 18. kolovoza 1450. godine u Splitu upravo u toj zgradi

Rođendan oca hrvatske književnosti, najpoznatijeg Splićanina svih vremena, i ove godine kao i svake do sada organizirao je Književni krug iz Splita - odnosno njegov ogranak Marulianum.

Uz prigodni domjenak koji se održao u dvorištu Muzeja grada Splita, te rođendanske čestitke i zdravice svečaru, održano je i predavanje Bratislava Lučina, a sve je popraćeno projekcijom  'Marulić i enciklopedije'. Nakon projekcije glazbenici iz Dua Alegra, Mila Lapov na flauti i Josip Dragnić na gitari, odsvirali su nekoliko glazbenih uradaka poslije čega je završeno obilježavanje proslave rođendana Marka Marulića.

'Književni krug Split Marulianum, Centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga, posljednjih deset godina aktivno obilježava rođendan hrvatskog književnika i kršćanskog humanista, a to namjeravamo i dalje raditi', kazao je kratko voditelj centra Bratislav Lučin. Marulianum je inače centar za proučavanje opusa Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga. Osnovan je odlukom Poglavarstva grada Splita i Književnoga kruga Split u svibnju 1995. Počeo je djelovati u prosincu te godine kao organizacijska jedinica u sklopu kulturne udruge Književni krug Split. Organiziraju godišnje međunarodne znanstvene skupove, izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga i druge programe u sklopu znanstvenoga, književnog i nakladničkog programa Marulićevih dana, koji se održavaju krajem travnja svake godine u Splitu.

Marko Marulić je rođen u splitskoj plemićkoj obitelji. U Splitu je završio humanističku školu, no ne zna se gdje je studirao, pretpostavka je da je to možda bilo u Padovi. Bavio se odvjetništvom u rodnome gradu i obavljao sudačku službu. Središnja je osoba splitskoga humanističkoga kruga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi