TRIBINA U VINYL BARU

O emigraciji i (ne)pripadanju sa spisateljicom Jagodom Marinić

01.03.2016 u 12:24

Bionic
Reading

Emigrantski život, (ne)pripadanje i hibridni identiteti teme su književne tribine 'Što je pisac htio reći' na kojoj će gostovati pisac Roman Simić Bodrožić i Jagoda Marinić, spisateljica hrvatskih korijena i stručnjakinja za integraciju i migracije iz Heidelberga

Tribina će se održati u Vinyl baru (Bogovićeva 3) u utorak s početkom u 19 sati, a povod za razgovor je gošćin roman 'Restoran Dalmacija'. Dirljive priče junaka natopljene nostalgijom, uhvaćene objektivom starog polaroida', kako stoji u službenoj najavi romana, 'obrađuju teme o krhkosti, ali i potencijalima koji se kriju u postojanju negdje između'.

Odavno prisutna u svjetskoj književnosti, migracija je tema i romana 'Restoran Dalmacija' u kojem Jagoda Marinić iznosi priču o dosad nevidljivim migrantima u Njemačkoj, gostima na privremeno-stalnom boravku, pozvanima zbog potrebe, a da ih nitko stvarno nije želio, o gostima koji će uskoro možda otići...

Mija odnosno Mia, glavna junakinja romana 'Restoran Dalmacija', mlada je žena koja potječe iz migrantske obitelji, kći je hrvatskih gastarbajtera odrasla u Berlinu osamdesetih godina u, za ondašnje prilike, tipično hrvatskoj obiteljskoj atmosferi ispunjenoj ljubavlju prema domovini u koju se namjeravaju vratiti jednoga dana, ali i obilježenoj osjećajem zahvalnosti prema zemlji koja ih je primila i u kojoj mogu raditi.

U ovom višeglasnom romanu, u kojem je u središtu pažnje migrantski život u Njemačkoj, uspješno se kloneći patetike, Jagoda Marinić poetski i osjećajno pripovijeda o kategorijama presudnima za ispunjen život i slobodu pronalaska svojeg mjesta u svijetu – o gubitku i traženju identiteta, o gubitku domovine i osjećaju tuđinstva. Obiteljska saga koja se odvija između pada Berlinskog zida i rata na Balkanu poučan je panoptikum novije europske povijesti predstavljen na krhkoj konstrukciji prošlih i sadašnjih trenutaka uhvaćenih između Dalmacije, Berlina i Toronta.