izdanje vbz-a

Novootkrivene pjesme legendarnog američkog pisca Charlesa Bukowskog

24.11.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Oluja za žive i mrtve najnovija je, posthumna zbirka pjesama Charlesa Bukowskoga (1920. − 1994.), legendarnog američkog pjesnika i prozaika, koji i dvadesetak godina nakon svoje smrti ostaje podjednako plodan, intrigantan i čitan. I to ponajprije zahvaljujući svojoj golemoj radnoj energiji kojom je za života praktički svakodnevno ispisivao svoj egzistencijalni poetski dnevnik, koji se u konačnici može iščitati kao velika oda slobodi ljudskoga duha

Oluja za žive i mrtve po mnogočemu je posebna knjiga. Nakon mnogo godina, ona napokon na svjetlo dana iznosi krajnje rijedak i dosad neviđen pjesnički materijal koji je stjecajem okolnosti ostao rasut među odavno ugašenim i raritetnim 'podzemnim' časopisima i publikacijama, kao i među pamfletskim izdanjima i privatnim zbirkama, stoji u najavi.

Dugogodišnjim istraživačkim radom na jednom mjestu okupio ga je urednik Abel Debritto, skrećući nam tako još jednom pažnju na neponovljivi, vitalni i razbarušeni pjesnički genij Charlesa Bukowskoga, koji čak i u svojim najtvrdokornijim i najhilaričnijim izdanjima i pored najbolje volje ne uspijeva iznevjeriti svoju duboko usađenu humanu i empatičnu komponentu.

Oluja za žive i mrtve pravi je mali dar svakom pokloniku lika i djela neponovljivog Starog pokvarenjaka suvremene američke književnosti. Damir Šodan.

O autoru

CHARLES BUKOWSKI jedan je od najpoznatijih suvremenih američkih prozaika i pjesnika, a mnogi će dodati i najutjecajniji i najimitiraniji američki pjesnik. Rođen je 1920. u Andernachu, u Njemačkoj, u obitelji američkog vojnika i majke Njemice, da bi se s dvije godine preselio u Sjedinjene Države. Odrastao je u Los Angelesu, gdje je i živio više od pedeset godina. Umro je u San Pedru, Kalifornija, 9. ožujka 1994., u sedamdeset i četvrtoj godini, kratko nakon što je završio svoj posljednji roman, Pulp.