HARPER LEE

Novinari, pustite me na miru!

06.03.2015 u 21:23

Bionic
Reading

Najava da će 88-godišnja Harper Lee, autorica svjetski obožavanog klasika 'Ubiti pticu rugalicu', konačno objaviti svoj drugi roman, naslovljen 'Go Set a Watchman', izaziva i dalje kontroverze i spekulacije u medijima o mentalnom stanju spisateljice. Sama Lee se ovih dana oglasila pismom napisanim vlastitom rukom, u kojemu je oštro demantirala novinare koji je proglašavaju senilnom i dementnom

Godine 1960, kada je objavljen, roman 'Ubiti pticu rugalicu' postao je odmah bestseler. Dapače, prvijenac spisateljice i novinarke Harper Lee, inače porijeklom iz Alabame, dobio je i fantastične kritike, a uskoro i Pulitzerovu nagradu, te je ubrzo preveden na više desetaka svjetskih jezika. Slavi romana svakako je pomogao podjednako omiljen istoimeni film iz 1962, a Gregory Peck dobio je Oscara za najbolju mušku ulogu, donoseći na platno uvjerljivu i neponovljivu verziju Atticusa Fincha, bijelog južnjačkog odvjetnika koji se bori protiv rasizma u svojem gradiću.

'Ubiti pticu rugalicu' se i danas diljem svijeta čita kao lektira u školama, a i dalje je bestseler koji se svake godine proda u novih 700 tisuća primjeraka.

Mističnoj auri ovog humanističkog remek-djela, koje podjednako mogu čitati i djeca i odrasli, donekle je pomogla i činjenica da je 'Ubiti pticu rugalicu' desetljećima bio jedini roman Harper Lee (rođene 1926), a ona je nakon toga pomogla prijatelju Trumanu Capoteu u istraživanju za njegovo fakcijsko remek-djelo 'Hladnokrvno ubojstvo' te je s vremenom vlastitom odlukom nestala iz fokusa javnosti. Naime Lee mrzi medije i novinare, a kako je i sama bila novinarka, onda je vjerojatno riječ o averziji utemeljenoj na snažnim argumentima. Oduvijek je odbijala intervjue, a nije se znalo ni piše li još prozu. Financijskih nevolja nije imala, s obzirom na to da ju je globalni uspjeh prvijenca osigurao do kraja života.

Autorica romana 'Ubiti pticu rugalicu' tako se povukla u svoj rodni gradić u Alabami, u kojem je mirno i povučeno živjela sve do nedavno, a tada je njezina odvjetnica Tonja Carter objavila da Harper Lee objavljuje svoj drugi roman! Bilo je to početkom veljače, a drama u američkim literarnim krugovima zbog te najave ne jenjava ni danas.

Naime roman koji će objaviti nakladnik HarperCollins – naslovljen 'Go Set a Watchman' – napisan je prije romana 'Ubiti pticu rugalicu', ali ima iste glavne likove. Lee je zapravo prvo napisala knjigu o odrasloj Scout Finch, Atticusovoj kćerki koja sudjeluje u borbi američkih crnaca za ravnopravnost, no tadašnjem uredniku knjiga se nije svidjela te je predložio spisateljici da piše o istim likovima, ali fokusirajući se na njihovo djetinjstvo. Tako je dakle nastao roman 'Ubiti pticu rugalicu' dok je rukopis 'Go Set a Watchman' ostao zakopan u uredskim papirima, pa je i sama Lee dugo mislila da je zauvijek izgubljen.


Sada već 88-godišnja Lee odlučila se na njegovu objavu nakon što ga je u njezinim dokumentima pronašla odvjetnica, no reakcije na tu vijest su vrlo podijeljene. Dok su se fanovi romana 'Ubiti pticu rugalicu' oduševili time što će moći čitati knjigu o avanturama odrasle Scout, dio američkih književnih krugova krenuo je širiti priču o tome da je Lee senilna, da je njezina okolina loše savjetuje i da će se blamirati ovim romanom itd.

Novinar Connor Sheets čak je posjetio gradić Monroeville, u kojemu Lee živi, te je intervjuirao tamošnje stanovnike i na kraju objavio tračersku priču o tome kako je Lee senilna i kako je njezini prijatelji, uključujući spomenutu odvjetnicu Tonju Carter, iskorištavaju te da će objava 'Go Set a Watchman' 'zaprljati' literarnu ostavštinu Harper Lee. Slično je izjavio i autor neautorizirane biografije o Lee, Charles J. Shields, opisujući spisateljicu kao 'staricu koja dobiva loše savjete', pa su krenule raznorazne priče i cijela se stvar počela polako pretvarati u tabloidni skandal.

Harper Lee se pak oglasila u medijima priopćenjem odmah nakon što je najavljena objava romana, u kojemu je izjavila da 'Go Set a Watchman' smatra 'prilično pristojnim pokušajem' te je izrazila zadovoljstvo time što će knjiga konačno biti objavljena.

Sada je pak odlučila direktno odgovoriti na pismo koje joj je poslao novinar Sheets, a u kojemu on objašnjava da njezina šutnja za medije potiče razne glasine, koje doduše i on sam širi, što u pismu ipak nije spomenuo. Neki dan je Sheets dobio odgovor Harper Lee, papir u kuverti, na kojemu kratko i jasno piše sljedeće: 'Go away! Harper Lee'. Odnosno: pustite me na miru! Connor Sheets odmah je to objavio online, pa je krenula nova runda medijskog silovanja spisateljice.

U svakom slučaju, oni koje vole roman 'Ubiti pticu rugalicu' zasigurno će s velikim zanimanjem pročitati i 'Go Set a Watchman'. A dušobrižnike se očito ne može zaustaviti u tome da uznemiravaju jednu staru ženu, tvrdeći pritom da to rade u njezinom najboljem interesu.