kulturno-povijesna posebnost

Novi Sad: svečano otvaranje Europske prijestolnice kulture 2022

07.01.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Smješten na obali Dunava, sat vremena od Beograda, Novi Sad se oduvijek isticao svojom kulturno-povijesnom posebnošću

Kada pitate njegove stanovnike po čemu je ovo obilježje posebno, odgovorit će vam da je riječ o gradu u kojem se stoljećima susreću i isprepliću srednja Europa i Balkan. Doista, ova kulturno-povijesna mješavina vidljiva je na svakom koraku. Upravo to se ogleda u jedinstvenoj umjetničkoj proslavi u Europi, Doček 7530, kojom će u Novom Sadu biti otvorena godina titule Europske prijestolnice kulture.

Novi Sad u Zenitu 13. siječnja

Svečano otvaranje godine titule Novog Sada kao Europske prijestolnice kulture, proslava "Zeniteum :: 2022", slovenskog avangardnog redatelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. siječanj, proslavit će, kroz umjetnost i kulturu, velika znanstvena imena - matematičare Milevu Marić Einstein i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvorenja jedinstven je arhitektonsko-multimedijalni pothvat, a samo otvorenje održat će se na jednom od glavnih novosadskih bulevara, ispred Banovine, prema projektu poznatog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Izložba "Vrijeme i vaseljena" umjetnika dr. Dušana Jovovića i dr. Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, bit će također otvorena 13. siječnja, u dvorani legendarnog novosadskog Studija M.

Iste večeri Novosađani i njihovi gosti slušat će koncerte svjetskih glazbenika poput jednog od najboljih klarinetista svijeta Andreasa Ottensamera s dirigentom Darkom Butovcem i profesionalnim orkestrom Camerata Novi Sad, kraljice Fade Carminho, finskog glazbenika Jimija Tenora, francuskog cover benda Nouvelle Vague, američke pjevačice Chrystabell, Damira Urbana, Josipe Lisac, Matije Dedića, Rudimental DJ, Bojane Vunturišević, Bilje Krstić i Bistrik Orkestar na više od 40 lokacija u gradu. Koncerti će biti održani u neočekivanim prostorima kao što su Crkva sv. Imena Marijinog poznatija kao Katedrala, Reformatorska crkva, također, Sinagoga, prostor Tvornice u Kreativnom okrugu, Srpsko narodno kazalište, Kazalište mladih i mnogi drugi.

Programi u sklopu Dočeka planirani su za 12., 14. i 15. siječanj, a detaljne informacije, lokacije i raspored možete pronaći na web stranici docekns.rs.

Novi Sad je 2022. dočekao programom inspiriranim Teslom

Novi Sad je programom inspiriranim prvim počasnim građaninom tog grada Nikolom Teslom zakoračio u godinu kada je i službeno Europska prijestolnica kulture. U sklopu dočeka Nove godine 31. prosinca Novosađani i njihovi gosti osvijetlili su svoj grad, simbolično spojili dvije obale Dunava i zajedno s umjetnicima doprinijeli stvaranju jedinstvenog audio-vizualnog i svjetlosnog svijeta nastalog u predgrađu Petrovaradinske Tvrđave, svijetski poznate po održavanju čuvenog EXIT festivala.

Nova godina 2022. u Europskoj prijestolnici kulture:

Izvor: Društvene mreže

Predstavu "Tesla izumitelj" u režiji Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga i Tesline galerije svjetla u Podgrađu, spojili su sugrađani, turisti, umjetnici i izvođači, povorkom koja je simbolično predstavila moto projekta Europske prijestolnice kulture "Za nove mostove".

Novi Sad će se 2022. godine predstaviti kao Europska prijestolnica kulture s više od 1500 kulturnih događanja i 4000 domaćih, domaćih i međunarodnih umjetnika. Od toga, više od 1700 europskih i svjetskih umjetnika iz preko 45 zemalja pričat će priču o Novom Sadu kroz perspektivu zajedničkih europskih vrijednosti, ali i izazova.

Sve informacije možete pronaći na web stranici Europske prijestolnice kulture www.novisad2022.rs.