SJEĆANJE NA JERMANA

Novi performans Vlaste Delimar

12.10.2010 u 14:09

Bionic
Reading

Vlasta Delimar i Suzana Brezovec, Milan Božić, Sven Medvešek te Mirta Jurilj izvest će performans 'Lorelei' inspiriran osobnom pričom iz zajedničkog života Vlaste Delimar i Željka Jermana

'Temelj performansa koji će se održati u zagrebačkom SC-u 14. listopada u 20 sati osobna je priča koja se bazira ne samo na sentimentu proživljenog zajedničkog života s Jermanom već i na svim artističkim događanjima koja su se dogodila uz Jermana, počevši od učenja fotografije, prvih zajedničkih performansa do sudjelovanja drugih umjetnika u našim druženjima kao važnih faktora u formiranju moje umjetničke ličnosti', istaknula je Vlasta Delimar.

'Odlaskom jednog genija (umro 2006) elementarne fotografije, melankolika i nepokolebljivog anarhista imam potrebu odati priznanje čovjeku koji mi je dao samopouzdanje te pokazao kroz vlastitu praksu koliko se isplati biti beskompromisan i svoj. Moji su radovi oduvijek imali miris Jermanovog senzibiliteta, a sada kroz ovaj performans želim podsjetiti na važnost njegovog utjecaja. Jerman je uvijek naglašavao hrabrost kao vrlo važnu odluku za našu umjetnost. Ja, kao dobra učenica vjerno sam vježbala hrabrost i u tome često uspijevala', kaže Delimar u najavi performansa.

U performansu 'Lorelei' pojavljuje se teatralnost koja se pronalazi u retoričkoj, plastičkoj i pikturalnoj problematici zaokružujući na taj način svu potrebnu likovnost. Performans 'Lorelei' ima i elemente sceničnosti koju će dobro naglasiti glumci Suzana Brezovec i Sven Medvešek unijevši u performans kao tautološku formu segment imaginacije. Mirta Jurilj na violončelu daje svu potrebnu dramatičnost svirajući 'Lorelei'.

Cijeli prostor galerije obučen je u crno platno fingirajući fotografsku tamnu komoru. Pod galerije prekriven je fotopapirom na kojem se razvijačem ispisuju stihovi 'Lorelei'.