FANTOM SLOBODE

Novi broj donosi temat o festivalu 50 Poems for Snow

13.01.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Izašao je novi broj časopisa Fantom slobode u izdanju Durieuxa, koji na 304 stranice donosi niz zanimljivih sadržaja. između ostaloga i temat o inovativnom festivalu 50 Poems for Snow, koji je uredio Saša Šimpraga a sadrži i poeziju dosadašnjih sudionika: Aide Bagić, Aleksandra Huta Kona, Magdalene Došen, Ivana Šamije i drugih

Prije temata o festivalu u novom Fantomu slobode možete priče troje pripovjedača: Darka Šeparovića, dobitnika nagrade Na vrh jezika i autora sjajne zbirke poezije ‘Autopilot’, Jelene Zlatar, čija je četvrta knjiga upravo na pomolu i Luize Bouharaoue, heroine hrvatskog književnog aktivizma. Tu je i odlomak iz romana u nastanku srpske pjesnikinje Ane Seferović, čija je stalna adresa London, nešto je drukčiji od uobičajene pripovjedne matrice. Seferović koketira i s lirskim i s epskim te i sa stihom i prozom. ‘Otvoreni dokumenti’ jedno su od onih djela za koje ne nalazimo jasnu žanrovsku odrednicu pa ne možemo reći jesu li roman u stihu ili spjev.

Tu je i leksikon duše koji je osmislila profesorica teorijske i kliničke psihoanalize Željka Matijašević. Duhovit i britak, leksikon obuhvaća definicije nasumičnih pojmova iz svakodnevnog života koji se pretvaraju u polazišna mjesta definiranja osobnog svjetonazora. Putopis pripovjedača i svjetskog putnika Danijela Konjarika govori o njegovom iskustvu Gruzije koju je posjetio prošle godine.

Stanko Andrić pozabavio se dvama slučajevima napada na pisca Antu Tomića koji su privukli medijsku pozornost, ali baš i ne na prikladan način. Andrić daje dublji uvid u probleme obračunavanja sa svojim velikanima koje mrzimo ili volimo. Autor pokazuje kako su u Tomićevom slučaju u obračunu sudjelovali ne samo počinitelji konkretnih napada, nego i mediji koji su pridonijeli budalizaciji umjesto da su stvar stavili gdje pripada. Povjesničar umjetnosti Branko Franchesci pak piše u Edi Murtiću u novom Fantomu slobode, koji je itekako bogat sadržajem.