KNJIGE NA KOTAČIMA

Novi Bibliobus na zagrebačkim ulicama

14.03.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Novi bibliobus, pokretna knjižnica na kotačima koja ove godine slavi 35. obljetnicu osnutka, svečano je pušten u promet ispred zagrebačke Gradske knjižnice, zamijenivši tako staro vozilo, koje je 21 godinu donosilo knjige čitateljima u gradska i prigradska naselja bez knjižnice

Zagrebačka Bibliobusna služba danas ima dva bibliobusa koji rade u dvije smjene, na 72 stajališta, od Laništa i Vrbana do Remeta, Bukovca i Sesvetskog Kraljevca. Svaka dva tjedna bibliousi stoje na istom mjestu u isto vrijeme, imaju 13 zaposlenih i oko 3,5 tisuća aktivnih članova.

Novi bibliobus koštao je 1,34 milijuna kuna, a novost je što je napravljen na kamionskoj šasiji, zbog čega je trostruko jeftiniji nego da, kao što je to dosad bio slučaj, ima autobusnu bazu, rekla je Đurđica Pugelnik, voditeljica Bibliobusne službe.

Fond bibliobusa je oko 67 tisuća svezaka, od čega je polovica beletristika, dječje literature je 30 posto, znanstvene 20 posto, ustvradila je Pugelnik, dodavši da knjige iz bibliobusa najviše posuđuju djeca i stariji građani.

Uz posudbu, Bibliobusna služba organizira savjetovanja, predavanja i različite projekte, a iz redova njezina članstva proglašenje su i dvije mlade najčitateljice Grada Zagreba.

Bibliobusna služba odigrala je važnu ulogu u razvoju navike čitanja građana, istaknula je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, prisjetivši se kako su, kada je Bibliobus prvi put došao u Pokupsko, najudaljenije naselje do kojega vozi, djeca prvi put vidjela knjige Walta Disneya.

Čestitavši 35. obljetnicu Bibliobusne službe, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželio je da njezin fond knjiga poraste na sto tisuća knjiga i da obilazi najmanje sto postaja.

Potporu Bibliobusnoj službi dala je i vršiteljica dužnosti glavnog ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter Šverko, napomenuvši kako postoji namjera pokretanja i ostalih vrsta pokretnih knjižnica, primjerice bibliobroda.