CAROLING

Novi autorski projekt Petre Hrašćanec premijerno 25. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru

21.11.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Plesna umjetnica Petra Hrašćanec priprema novi autorski projekt Caroling koji će premijerno biti izveden u petak, 25. studenoga u Zagrebačkome plesnom centru. Zamišljen kao istraživanje izvedbe božićnih pjesama kao čina zajedništva i istovremeno razlaganje ideje pjevanja nečemu u čast, predstava nastaje u suradnji s izvođačicama Anikom Cetinom, Emom Kani, Valentinom Miloš i Margaretom Sinković. Reprizne izvedbe slijede u subotu, 26. studenoga te potom 21. i 22. prosinca

Počevši od samog čina proizvodnje glasa predstava se bavi gradnjom tona, višeglasja, strukture ali i ideje zbora koji zajedno izvodi apstraktne i zadane glazbene obrasce uz pokret, stoji u najavi.

Četiri izvođačice koje se neprestano slušaju i prilagođavaju unutar žive izvedbe izlažu načine na koji se format mjuzikla ili opera veže za socijalni čin pjevanja božićnih pjesama u kvartetu. Religiozna tematika koja prevladava u tekstovima tih pjesama osuvremenjena je razmišljanjima i komentarima o temama koje su dio svakodnevice.

Sve zajedno postaje kompleksna mreža znakova i značenja koja propituje ideju ženskog glasa, važnost individualnog unutar zajednice te odgovornosti prema vlastitim slobodama. Skladatelji glazbe su Gordan Tudor i Leo Beslać, aranžmane potpisuje Leo Beslać, a autorica tekstova pjesama je Jelena Miholjević. Suradnica za glas je Lana Hosni, za kostimografiju i scenografiju zadužena je Zdravka Ivandija Kirigin, uz asistenticu Petru Bobić. Oblikovatelj svjetla je Bojan Gagić, a autor vizualnog rješenja Danijel Žeželj. Fotografkinja je Nina Đurđević, video dokumentaciju potpisuje Josip Visković, dok je producentica Petra Begović. Predstava nastaje u koprodukciji Umjetničke organizacije 21:21 i Zagrebačkog plesnog centra.