KAZALIŠNE POSLASTICE

Nova sezona u HNK Zagreb započinje praizvedbom 'Antigone' Slavoja Žižeka

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2019 10:07
  • Objavljeno 16.08.2019 u 10:07
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu kao prvu, od ukupno pet dramskih premijera nove sezone 2019./2020., najavljuje za 20. rujna praizvedbu klasične tragedije 'Antigona' u viđenju Slavoja Žižeka i u režiji njemačke kazališne redateljice Angele Richter

Komad, koji je slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za središnji hrvatski nacionalni teatar, najavljen je kao 'filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma'.

'Novom obradom klasičnoga kazališnog predloška, Slavoj Žižek poseže za načelom trojstva; u smislu: triás - načelo trojedinstva teza-antiteza-sinteza', stoji u najavi nove sezone HNK Zagreb. U svojoj verziji 'Antigone', koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone.

Sistematična analiza Europe kao današnjeg sustava otvara pogled na krizu eura, izbjegličku krizu, Brexit, politiku stezanja remena, na zaoštravanje graničnih režima, podizanje ograda i izolaciju, na razne infiltracije i fake news - pogled na svijet u kojemu postoji prijetnja od raspada Europe.

Kazališna se večer s Antigonom tom zlokobnom scenariju želi suprotstaviti paneuropskim odgovorom. Slavoj Žižek bavi se pitanjem: Kakva bi (i koja?) Antigona mogla pravedno (objektivno) prosuditi uvjetovanosti našega vremena?

'Za Antigonu se može činiti da oscilira između dvaju ekstrema; tradicionalnoga i fundamentalnoga, bezuvjetno inzistirajući na simboličkom zahtjevu, pozivajući se na običaje i stare zakone bogova. U ovome post-političkome svijetu čije je definirajuće obilježje konsenzus, je li jedina mogućnost otpora ona tradicionalistička (s grčevitim držanjem za prošlost i odbijanjem prihvaćanja neizbježnosti novoga globalnog neoliberalnog poretka) ili ona fundamentalistička? Kako je pobuna više uopće moguća', ističe se u najavi.

'Moja zamisao bila je jednostavna: obraditi Sofoklovu verziju kao zasebnu krhotinu razbijena vrča i nadopuniti je ostalim krhotinama, u nadi da je kroz taj proces moguće spoznati nekakvu istinu', rekao je Žižek o tekstu.

Svojim redateljskim uprizorenjem Angela Richter želi potaknuti na razmišljanje o načinu na koji bi bilo moguće ponovno probuditi političko u obliku politike onih bez glasa, u Europi krize i prevrata. Cijeli autorski tim je njemački, a predstava se radi u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liegea.

Žižekova 'Antigona' prva je od ukupno pet dramskih premijera sezone 2019./2020. HNK-a Zagreb. Slijede završna premijera autorskog projekta Bobe Jelčića po slavnom komadu A. P. Čehova 'Tri sestre', te još jedno klasično djelo ruske književnosti 'Idiot' F. M. Dostojevskog u režiji poznatog srpskog redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice.

Dalibor Matanić postavit će predstavu 'Zbogom Berlin', u kojoj će povezati dva kultna filma 'Cabaret' i 'Nebo nad Berlinom', a kraj dramske sezone HNK-a Zagreb sezone označit će scenska adaptacija romana 'Kafka na žalu' suvremenog japanskog pisca Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!