drama mladog nagrađivanog autora

Nova premijera u KunstTeatru – Ti si prvi hrabar

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Karla Jurić

Praizvedba drame mladog nagrađivanog autora Espi Tomičića održat će se u petak, 1. listopada, u KunstTeatru. Predstava „Ti si prvi hrabar“ u režiji Ivana Penovića nastala je prema dramskom tekstu čija je radnja smještena u zagrebačkom kvartu na periferiji grada

Ideja pisanja teksta proizašla je iz želje da u likovima koji ne žele biti dio dramskog teksta pronađemo motivaciju za njihovo sudjelovanje. Na pozornicu tako dovodimo dečke s kvarta koji tamo, tekstualno, završavaju slučajno, a čija se svjesnost o kazališnom procesu i izvedbi događa kroz trajanje same predstave. Njihova se glumačka igra, i želja da nešto kažu, pojačava kako tekst odmiče kraju.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Karla Jurić

Ovo nije priča o katarzičnom pronalasku smisla života u ispravnosti i poštivanju zakona, ovo je bljeskoviti prikaz jedne generacije i njezinih pripadnika koji su odrasli na ulici. Pitanje kvarta, kao najbitnijeg mjesta postojanja u odrastanju, otvaralo se kao ključno kroz cijeli proces pisanja, a kroz likove se nastojalo opisati kvart kao enklavu koja nestaje i doživljava neku vrstu raspada našim sazrijevanjem. Jesu li se zaista svi kvartovi promijenili nakon svake generacije stasale u njima ili je upravo sazrijevanje ono što ubija kvart kakav smo živjeli?

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Karla Jurić

Tekst, nastao po modelu likova uz koje je autor odrastao, čija je radnja smještena na zagrebačkom kvartu Vrbik, pokazuje muško prijateljstvo kroz čiji se odnos oslikava radnička klasa, a njihove sitne pljačke i kombinacije pokušaji su izmicanja siromaštvu u generacijskom nizu unutar obitelji. Okruženi emocionalno nedostupnim odraslima i bez podrške šire zajednice i institucija, njih trojica osuđeni su pobrinuti se jedan za drugoga. Zajedničko odrastanje i podrška u prijelaznim godinama (iz adolescencije u odraslu dob) ocrtava se u tekstu kao snažno muško prijateljstvo prožeto emocijama, svađama, podrškom, čuvanjem tajni, ali i kao neraskidiva nit zajedničkog kršenja zakona i, na samom kraju, naslućivanjem raspada prijateljstva kroz udaljavanje.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Karla Jurić

U predstavi glume Pavle Matuško, Toma Medvešek i Bernard Tomić. Kostimografkinja je Ana Fucijaš, asistentica kostimografije Tina Spahija, autori glazbe Karlo Mrkša i Filip Triplat, producentica Romana Brajša, asistentica produkcije Hana Zrnčić Dim, oblikovatelj svjetla Alen Marin, fotografkinja Karla Jurić, a dizajner Pavao Kuharić (Verlauf).

Reprizne izvedbe su 2., 3., 7., 8. i 9. listopada u 20 sati, a ulaznice su u prodaji na platformi Ulaznice.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!