DPKM DONOSI THOREAUA

Nova besplatna elektronička knjiga

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.10.2011 10:19
  • Objavljeno 25.10.2011 u 10:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' 128. naslov,'Walden' Henryja Davida Thoreaua. Prijevod knjige potpisuje Dinko Telećan, a objavljena je u suradnji sa zagrebačkim DAF-om.

Walden (izvorno objavljen kao Walden; ili, Život u šumi) transcendentalista Henryja Davida Thoreau jednim je dijelom osobna deklaracija o neovisnosti, društveni eksperiment, putovanje u duhovno otkriće, satira, te priručnik za samopouzdanje.

Objavljeno 1854. godine, to djelo detaljno opisuje Thoreauova iskustva tijekom dvije godine u kolibi koju je izgradio u blizini jezera Walden Pond, usred šume u vlasništvu njegovog prijatelja i mentora Ralpha Walda Emersona, u blizini Concorda, Massachusetts.

Thoreau nije namjeravao živjeti kao pustinjak, jer redovito je primao posjetitelje i uzvraćao njihove posjete. Prije se želio izolirati od društva kako bi ga mogao objektivnije shvatiti. Jednostavan život i samodostatnost bili su drugi Thoreauovi ciljevi, a cijeli je projekt bio nadahnut transcendentalnom filozofijom, središnjom temom razdoblja američkog romantizma.

Kako je Thoreau objasnio u svojoj knjizi, njegova koliba nije se nalazila u divljini već na rubu grada, oko dvije milje od njegovog obiteljskog doma. To klasično djelo nije sve do 2006. postojalo u hrvatskom prijevodu, a objavljivanjem besplatne elektroničke knjige postat će d ostupno još široj čitateljskoj publici.

Šest novih naslova i više od 103 tisuće čitatelja u prva tri tromjesječja 2011. godine

Tijekom prvih devet mjeseci 2011. godine DPKM je objavio na mrežnim stranicama projekta 'Besplatne elektroničke knjige' godine šest novih naslova. Od šest objavljenih naslova, samo su tri još uvijek dostupna u tiskanom obliku. U istom razdoblju besplatne elektroničke knjige čitalo je 103.469 posjetitelja, 7 posto više nego u prvih devet mjeseci 2010. godine. Planiraju do kraja 2011. godine objaviti još tri nova naslova: 'Krila u koferu' Borisa Becka, 'Slijeganje ramenima' Tvrtka Vukovića i 'Snagu utopije' Dražena Šimleše.

Henry David Thoreau (1817.-1862.) američki književnik, jedinstven pjesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Thoreau je rođen, umro je i proživio najveći dio života u Concordu, u državi Massachusettsu, gdje je počela Američka revolucija protiv britanske vlasti. Obrazovan je na Harvardu, bio je veliki čitač – na pet jezika – u rasponu od klasične književnosti i indijske i kineske filozofije, preko putopisa i pripovijesti o prvim američkim naseljenicima, do djela o flori i fauni regije u kojoj je rođen.

Bio je pod snažnim utjecajem svojega prijatelja Ralfa Walda Emersona i njegove filozofije individualizma. Pripadao je transcendentalistima, skupini kvazi-mističnih progresivnih mislilaca koji su 1830. godine u Concordu pokrenuli drugu revoluciju – revoluciju američke društvene i vjerske misli.

Aktivno je sudjelovao i u onodobnim političkim i etičkim raspravama u kojima se iskristalizirao kao izričiti protivnik politike federalne vlade, posebice njezina ekspanzionističkoga rata protiv Meksika i odbijanja Kongresa da donese zakon protiv ropstva na jugu Amerike.

Njegov ogled 'Građanski neposluh' postat će nadahnuće za nenasilne pobunjenike dvadesetoga stoljeća. Knjiga Walden zasniva se na njegovu iskustvu života provedenoga uz jezero Walden, gdje je proveo razdoblje od 1845. do 1847. u kolibi koju je sam sagradio, pokazujući koliko civilizacija raskida bitnu i živu vezu između čovjeka i prirode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi