DVOSTRUKI ŽIVOT

Nobelovka šokirana spoznajom da je njen junak bio doušnik

17.09.2010 u 15:33

Bionic
Reading

Herta Mueller, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, ostala je u šoku nakon otkrića da je čovjek na kojem je temeljila lik junaka svoje protutotalitarističke knjige, koji je bio i njen blizak prijatelj, bio doušnik komunističkog režima, kako je sama priznala u petak

Mueller, koja je rođena u Rumunjskoj a danas živi u Berlinu, u prosincu prošle godine dobila je nagradu za knjigu o okrutnostima komunizma u kojoj opisuje kako ju je progonila tajna policija Securitate.

Mueller je prošle godine objavila knjigu 'Ljuljačka daha' o rumunjskom homoseksulacu kojeg su sovjetske vlasti zatvorile u ukrajinski gulag gdje ljudi umiru od gladi.

Knjiga je temeljena na istinitoj priči koju joj je ispričao njen blizak prijatelj Oskar Pastior, koji je naglo preminuo 2006. godine.

Ovih je dana stručnjak za književnost Stefan Sienerth otkrio da je Pastior, njemačkog podrijetla kao i Herta Mueller, bio komunistički doušnik.

On je od 1961. do 1968. pod kodnim imenom 'Otto Stein' radio kao doušnik za Securitate, pokazali su dokumenti u Bukureštu.

Sienerth je razotkrio Pastiorovu prošlost objavivši u tromjesečniku za književnost Spiegelungen dokument koji je 1961. potpisan od Pastiora u kojem pristaje davati informacije o svojim prijateljima i suradnicima tajnoj policiji.

U dokumentu se nudi rehabilitacija Pastioru koji se oženio i postao radijski novinar nakon puštanja iz gulaga. Sa špijunažom je prestao kada mu je bilo dopušteno otići živjeti na Zapad.

Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine prenio je u petak izjavu Mueller da je "osjetila i užas i bijes" kada je prije nekoliko tjedana saznala za dokument. 'Bilo je to poput šamara', rekla je Nobelovka.