VELIKI UMJETNIK

Njemački tjednik Die Zeit objavio hvalospjev Mladenu Stilinoviću

12.05.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Njemački tjednik Die Zeit objavio je u povodu Venecijanskog bijenala veliki hvalospjev prošle godine preminulom hrvatskom konceptualnom umjetniku Mladenu Stilinoviću pod naslovom ‘Tako je lijepa melankolija’

‘U socijalističkim vremenima, kada je Mladen Stilinović svoju pohvalu nečinjenju i lijenosti podigao do principa, bio je to vrlo subverzivan čin. Tada je rad bio sve te su i umjetnici trebali na svoj način biti aktivni i unaprijediti klasnu borbu. Otpor je tada bio: ostati ležati. A isto je tako i danas’, piše Die Zeit o djelima Mladena Stilinovića koja se mogu vidjeti na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

Mogu se vidjeti, između ostaloga, fotografije Mladena Stilinovića kako spava na klupi u muzeju, a njegova je djela u postav Bijenala uključila kustosica Christine Macel, inače zaposlena u pariškom Centru Pompidou.

Die Zeit citira i Stilinovićevu izjavu kako ‘nije dovoljno nešto znati o umjetnosti, ona se mora prakticirati i usavršavati' te zaključuje kako je Bijenale prava prilika da se uživa u djelima tog velikog hrvatskog umjetnika.