U RIMU

Ništa od prodaje rimske vile s muralom Caravaggia

18.01.2022 u 20:12

Bionic
Reading

Online dražba za vilu u središtu Rima, koju krasi jedinstveni mural baroknog majstora Caravaggia, nije u utorak privukla niti jednog ponuditelja pa će biti ponuđena po nižoj cijeni

Casino dell'Aurora, poznatija kao Villa Ludovisi, nalazi se u Rimu između Ville Borghese i španjolskih stuba, a aukcijski katalog opisuje je kao zgradu u 'jednom od najelegantnijih područja glavnog grada'.

Kuća od 2800 četvornih prvotno je bila procijenjena na oko 471 milijun eura, a na dražbi je početna cijena iznosila 353,25 milijuna eura, čime je mogla postati najskuplja nekretnina na svijetu, no nitko nije dao ponudu.

Vila koja je nekada pripadala kardinalu biti će ponovo ponuđena na dražbi 7. travnja, s cijenom koja će biti 20 posto niža, pišu talijanski mediji.

Aukcijska kuća je nakon najave o prodaji u prosincu objavila video interijera koji otkriva veličanstvene dvorane ukrašene golemim muralima. Posebno se ističe stropni mural s prikazom Jupitera, Neptuna i Plutona koji je 1597. godine naslikao Michelangelo Merisi da Caravaggio. Tada mladog umjetnika angažirao je kardinal Francesco Maria Del Monte, koji je bio vlasnik vile krajem 16. stoljeća.

Umjetničko djelo je jedinstveno po tome što je to jedina poznata Caravaggiova stropna slika. Vjeruje se da je princ Nicolo Boncompagni Ludovisi živio u vili sa svojom trećom suprugom do svoje smrti 2018. godine.

Nakon žestoke borbe oko toga tko će naslijediti vilu koja je izbila između prinčeve udovice i njegove djece iz prethodnog braka, sudac je naredio da se imanje proda na dražbi.