odlazak primadone

Nina Obuljen Koržinek: 'Primadona Cynthia Hansell-Bakić zadužila je hrvatsku kulturu'

  • Autor: M.D. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2021 23:12
  • Objavljeno 12.09.2021 u 23:12
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjelju sućut obitelji primadone Cynthije Hansell-Bakić u kojoj ističe da je Hrvatska izgubila jedinstvenu umjetnicu, humanitarku i domoljuba, koja je svojim vrijednim umjetničkim opusom zadužila hrvatsku kulturu

'Živeći i djelujući pod glasovitim motom Puccinijeve Tosce 'Vissi d'arte, vissi d'amore', gospođa Hansell-Bakić je doista živjela od umjetnosti i ljubavi što se odražavalo u zvuku njezina glasa, u desecima uloga i izvedbi njezine bogate karijere. Iskrena proživljenost svake uloge, razumijevanje svakog karaktera i psiholoških nijansi, uz nesporni, jedinstveni talent bili su nemjerljivi spoj uspjeha njezina stvaralaštva i zasluženog oduševljenja publike', stoji u sućuti.

Ministrica Obuljen Koržinek ističe da je talent primadone Hansell-Bakić zasjao već na Peristilu 1971. godine, kada je u operni svijet ušla s Verdijevom Leonorom u 'Trubaduru' i ostala jedna od naših najboljih interpretatorica Puccinija, Verdija, Leoncavalla, Donizettija, Mozarta, Čajkovskog i mnogih drugih klasika svjetske glazbe.

Jednako izvanredno je otjelovila uloge mnogih hrvatskih autora od Zajca i Gotovca, preko Hatzea, do Bombardellija i Papandopula koji su posebno za nju skladali.

'Gotovo da i ne postoji hrvatska operna ili koncertna scena na kojoj Cynthija Hansell Bakić nije gostovala, a bila je rado viđena i u operama Europe i SAD-a. Stoga je potpuno zasluženo njezino umjetničko stvaralaštvo ovjenčano brojnim nagradama i priznanjima. Svojim koloraturama dotaknula je mnoga srca, a ono po čemu će je posebno pamtiti njezini studenti u Splitu i Zagrebu bit će nesebičan, zapravo majčinski pedagoški rad. Uz umjetnički i pedagoški rad, Hrvatsku je dodatno zadužila i svojim nesebičnim humanitarnim djelovanjem u vrijeme Domovinskog rata', ističe ministrica u sućuti obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!