NOVI VAL PREODGOJA DRUŠTVA

Druga kineska kulturna revolucija: Metla za gejmere, glumice, biznismene i 'feminizirane muškarce' zbog nedostatka 'ljubavi prema partiji i domovini'

10.09.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Od ograničavanja gejminga za tinejdžere, preko gašenja niza profila javnih osoba, do poziva na razgovor šefovima vodećih tehnoloških kompanija, Kina je u proteklih nekoliko tjedana izvršila niz snažnih pritisaka na industriju igara, zabave i tehnologije, pa se u zapadnim medijima sve češće spominje pojam 'druge kulturne revolucije'

Reporter The Guardiana opisuje prizor iz internetskog kafea u kojemu se donedavno okupljala mladež kako bi igrala igre. Nakon što su uvedena ograničenja igranja za maloljetnike na vratima stoji plakat s natpisom 'Cijelo društvo zajedno brine o zdravom rastu maloljetnih tinejdžera'. Prema novim propisima naime maloljetnicima je dozvoljeno tek tri sata igranja igara dnevno.

  • +3
Mladima u Kini igranje igara ograničeno je na tri sata dnevno Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

No to je tek jedna u nizu intervencija koje su kineske vlasti poduzele u novom valu preodgoja društva. Regulatori su proteklih tjedana udarili na gigante e-trgovine, društvene medije, tvrtke za dijeljenje prijevoza, privatne obrazovne institucije, umjetnike, slavne osobe i reality televiziju.

Opravdavajući svoje aktivnosti općim društvenim dobrom, kineski internetski regulator od 27. kolovoza zatvorio je 1793 kanala na različitim društvenim mrežama i uslugama, kako medija, tako i javnih osoba. U medijima je najeksponiraniji primjer megapopularne glumice Zhao Wei, kojoj je regulator ugasio stranicu fan kluba na platformi Weibo te uklonio niz njezinih filmova iz online videoteke Tencent Video.

Internet je prepun uradaka koji 'objašnjavaju' zašto je Zhao Wei u 'kazni' Izvor: Društvene mreže / Autor: Chinese star news

Pretpostavlja se da je razlog tomu 'kapitalističko' stremljenje glumice. Ona je naime, kako podsjeća Bloomberg, nedavno postala ambasadorica brenda Fendi, a od ranije je poznato da je dio svog bogatstva stekla udjelima u koncernu Alibaba. Njezin osnivač, Jack Ma, od ranije je poslovni partner Huanga Youlonga, supruga glumice Wei.

Kina se nedavno branila i od prozivki da je spomenuta akcija zapravo udar na Južnu Koreju, jer među ugašenim kanalima na društvenim mrežama prevladavaju K-pop izvođači. 'Kineske su radnje usmjerene na riječi i djela koji utječu na javni red, običaje, zakone i propise te ne utječu na normalnu razmjenu između Kine i bilo koje zemlje', priopćilo je veleposlanstvo Kine u Seulu.

U srijedu su pak predstavnici kineskog internetskog regulatora na sastanak pozvali predstavnike internetskih divova Tencenta i Neteasea. Kako prenosi državna agencija Xinhua, jedna od tema razgovora bio je nadzor aktualnih trendova u popularnoj kulturi, uključujući 'društveno nepoželjna ponašanja' poput homoseksualnosti i 'feminiziranog prikazivanja muškog spola'.

Prošlog tjedna Nacionalna radiotelevizijska uprava, regulator medijskog tržišta u zemlji, zatražila je od kineskih medija da se 'odlučno odupru prikazivanju bogatstva i užitka, raspirivanju tračeva i privatnosti... vulgarnom ponašanju slavnih osoba na internetu te beskonačnom uvažavanju ružnoće i drugim suvremenim tendencijama zabave'.

Regulator naglašava da je u medijima potrebno stvoriti atmosferu 'ljubavi prema partiji i domovini'. Od filmskih i TV producenata traže da kao kriterij za odabir gostiju i izvođača uvrste 'političko i moralno ponašanje'.

'Kulturna revolucija' prelila se i na financijsko tržište. Kao posljedica blokiranja kanala, veliki brendovi raskidaju ugovore s poznatim osobama, medijske i tehnološke tvrtke pokušavaju se prilagoditi novim okolnostima, no dionice padaju na burzama.

The Guardian također podsjeća na službeni stav partije prema umjetnosti i kulturi, koji je predsjednik Xi Jinping iznio 2014. 'Umjetnici se ne bi trebali izgubiti u plimi tržišne ekonomije niti zalutati dok odgovaraju na pitanje kome služiti. Umjetnost mora služiti ljudima i služiti socijalizmu', rekao je Xi na forumu kulturnih djelatnika.

Komentirajući odnos Kine prema popularnoj kulturi, Michel Hockx, ravnatelj instituta za azijske studije Liu, usporedio je kineski moralni stav prema suzbijanju popularne kulture s američkom TV kulturom iz 1950-ih. 'Odlikuju ga konzervativnost, snažno domoljublje i jasno definirane rodne uloge', rekao je Hockx.