DODJELA ULUPUH-OVIH NAGRADA

Nikoli Vraniću nagrada za životno djelo

14.12.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Laureat ULUPUH-ove Velike nagrade za životno djelo je umjetnički fotograf Nikola Vranić zbog kontinuiranog doprinosa umjetnosti posljednjih pet desetljeća

Povodom pedeset i devete godišnjice od njegova osnutka, ULUPUH pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Borisa Šprema dodjeljuje Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolju izložbu u 2009. godini te, ove po prvi puta, Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

Velika nagrada za životno djelo, prema odluci žirija, bit će dodijeljena Nikoli (Nini) Vraniću koji ove godine obilježava pet desetljeća kontinuiranog bavljenja fotografijom. 'Gotovo čitav svoj radni vijek bio je zaposlen kao fotograf Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, gdje je stvorio impozantan opus dokumentarnih fotografija na visokoj umjetničkoj razini, a koje danas ostaju trajnim kulturnim dobrom i nemjerljiva su vrijednost za brojne programe obnove i istraživanja spomeničke baštine', kazala je u obrazloženju mr. sc. Branka Šulc, ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Ministarstva kulture RH.

Nagrada za najbolju izložbu u 2009. godini bit će dodijeljena izložbi 43. zagrebački salon/primijenjene umjetnosti i dizajn. Zagrebački salon je reprezentativna godišnja izložba suvremenog domaćeg likovnog stvaralaštva koju je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba, a na kojoj se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline. Ovogodišnji, 43. zagrebački salon, u autorskoj koncepciji i selekciji kustosice Silve Kalčić, bio je usmjeren ka preispitivanju društvene odgovornosti autora koji kroz bavljenje odnosom oblika i sadržaja radikalno preispituju društveni kontekst pronalaženjem alternative.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika bit će dodijeljena 29-godišnjem Zdenku Bašiću. Bašić je diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ove je godine u zagrebačkom kinu Movieplex premijerno prikazan njegov drugi animirani film 'Guliver'. Riječ je o 12-minutnom filmu, kombinaciji nekoliko različitih animatorskih pristupa, od fotografske obrade do kompjuterske i 3-D animacije, koji je najavljivan kao 'prvi autorski film diplomiranog animatora u povijesti hrvatske kinematografije', obzirom da u nas do prije 1999. godine nije postojao studij animacije.

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u utorak, 15. prosinca u 14 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge ilustratoru Tomislavu Zlatiću, članu ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, primijenjeno slikarstvo i animirani film, za njegov izniman angažman na pripremi Festivala ilustracije u Fužinama u lipnju ove godine.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti: Vesna Jurić-Bulatović, doravnateljica MUO i voditeljica marketinga, Marina Bagarić, kustosica za keramiku u MUO, Branko Franceschi, ravnatelj HDLU-a, Stanko Abadžić, fotograf.