muzej grada zagreba

Bijenalna izložba Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost ULUPUH-a

02.05.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Bijenalna izložba Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), koja predstavlja radove 12 umjetnika scenografije, otvara se 3. svibnja u Muzeju grada Zagreba

Radove za izložbu odabrao je tročlani žiri koji čine Doris Kristić, Irena Kraljić i Saša Fistrić, a izlažu Ivana Bakal, Tea Bašić Erceg, Barbara Bourek, Tomislav Kobia, Irena Kraljić, Ankica Matijaš, Katarina Radošević Galić, Deni Šesnić, Ivan Štrok, Jadranka Tomić, Alan Vukelić i Ines Zrnc Gregorina.

Teatrolog Igor Tretinjak istaknuo je u predgovoru izložbe da je izuzetno važno ukazivati na dramaturške mogućnosti i potencijale scenografije, kostimografije, svjetla i lutke, no da se vizualni aspekti u izvedbenim i filmskim umjetnostima u Hrvatskoj smatraju tek začinom.

"Scenografska rješenja uglavnom su tek u funkciji ilustracije, kostimi se moraju zadovoljiti socijalnom, vremenskom i prostornom karakterizacijom, a svjetlo vizualnom jasnoćom uz prstohvat atmosfere i emocije", poručio je u predgovoru te dodao da scenografija i svjetlo prerijetko aktivno sudjeluju u radnji, a kostim u slojevitom oblikovanju lika.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba te ostaje otvorena do 14. svibnja.