DEVETA UMJETNOST

Nikad objavljeni stripovi Igora Kordeja na izložbi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2012 14:03
  • Objavljeno 15.03.2012 u 10:19
Otvorenje izložbe strip-crtača Igora Kordeja

Otvorenje izložbe strip-crtača Igora Kordeja

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL

Izložba radova svjetski poznatog hrvatskog crtača stripa Igora Kordeja, na kojoj je predstavljeno deset njegovih strip-albuma, među kojima i neka nikad objavljena izdanja, otvorena je u zagrebačkoj Biblioteci i galeriji Svijet stripa

'Nakon dugog vremena odlučio sam napraviti izložbu svojeg stripa u Zagrebu da bih kroz presjek svojih radova unatrag 25 godina predstavio svoje stvaralaštvo zagrebačkoj i hrvatskoj publici, s čije sam scene bio odsutan gotovo 20-ak godina', kazao je Kordej na otvaranju.

Zamišljena kao svojevrsna retrospektiva, izložba obuhvaća Kordejeve radove od sredine 70-ih godina prošloga stoljeća naovamo, od najstarijih kao što su 'Vam' ili 'Metro', preko radova nastalih tijekom ratnih 90-ih godina, pa do nekih najrecentnijih kao što su 'Tajna povijest', 'Keltos', 'Taras Buljba' i 'Srce bitaka'.

'Ono što je naročito zanimljivo na ovoj izložbi je da sam na njoj predstavio neke stripove koji iz raznih razloga nikad nisu objavljeni', kazao je Kordej. Takav su primjer strip 'Boris Valdet', koji je odbijen 'jer je bio previše neuredan', pa njemački strip 'Marta', odbijen zato što je bio preozbiljan, i 'Krsnik', rađen 90-ih godina prošloga stoljeća s tematikom rata u Hrvatskoj i Bosni, a koji nitko nije htio jer im se činio preoštar.

Stripovi su predstavljeni po sekvencama u tzv. story-telling montaži, odnosno svaki je predstavljen kroz nekoliko tabli koje čine manju cjelinu priče, a mogu se pogledati još 15-ak dana.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL

Crtač koji se svojim radom istakao već krajem 70-ih godina prošloga stoljeća, kada je djelovao u sklopu umjetničke grupe Novi kvadrat koja je svoje ilustracije i stripove objavljivala u tada popularnim omladinskim časopisima Studentski list i Polet, Kordej (1957) svjetski je priznat crtač stripa i ilustrator. Stripovi su mu objavljivani diljem Europe, Južne i Sjeverne Amerike, a radio je za brojne poznate izdavače poput američkih Marvela, Dark Horsea, DC Comicsa i drugih. Djela su mu objavljivana na desetak svjetskih jezika i dobitnik je brojnih nagrada za ilustraciju i strip u zemlji i inozemstvu, među kojima se ističe nagrada žirija za najboljeg crtača na festivalu u Gijonu 2005, te nagrada publike za najboljeg crtača na festivalu u Reimsu 2007. Trenutno živi u Zagrebu i radi na 28. albumu 'Tajne povijesti' za svojeg francuskog izdavača, koji kod nas izlazi u izdanju Algoritma.

Biblioteka i galerija Svijet stripa otvorena je krajem prošle godine radi popularizacije 'devete umjetnosti'. Riječ je o specijaliziranoj knjižnici i čitaonici koja je istodobno izložbeni prostor i internetski cafe bar, gdje se redovito održavaju tematske izložbe, škole stripa za mlade, aukcije originalnih tabli i drugo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi