boogaloo vs. kset

Ni ovo nije moglo proći bez Pernara: Sve što trebate znati o ratu klubova u Zagrebu

25.01.2024 u 19:37

Bionic
Reading

Tek što se slegnula prašina oko zatvaranja kluba Pločnik, u Zagrebu imamo novu nepogodu za alternativni zvuk. Sve o sukobu bivših korisnika kluba Boogaloo te udruge koja je upravljala Klubom studenata elektrotehnike, a sad se useljava u prostor bivšeg Boogalooa, pročitajte u nastavku

Za razliku od situacije s Pločnikom, bitka se ovdje ne vodi između privatnog vlasnika i nezavisne organizacije, nego između dva kluba - jednog koji je nedavno (privremeno) izgubio svoj prostor i drugog koji će ga trajno izgubiti nauštrb prvog.

Kao što je poznato, jučer su stigli rezultati natječaja za zakup poslovnog prostora u sklopu Pučkog otvorenog učilišta (PUO), znanog i kao Boogaloo. Klub pod tim imenom djeluje niz godina, prepoznat je kao jedna od malobrojnih oaza za ljubitelje elektroničke glazbe, a sada je izgubio krov nad glavom. Objava na stranicama PUO-a otkrila je da se ne radi o još jednom gušenju alternativne kulture, već da je stvar u najmanju ruku siva, budući da je prostor u zakup dobio Savez studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba u zajedničkoj ponudi s firmom ElektroStudent d.o.o., što u praksi znači da KSET ima novu lokaciju.

Ono što je mnoge iznenadilo činjenica je da je pobjednička ponuda iznosila više od 16 tisuća eura za mjesečni najam prostora, dok je ponuda poražene strane iznosila tek nešto više od sedam tisuća eura, odnosno više nego dvostruko manje. Visina mjesečnog najma i nesrazmjer među ponudama pobudili su sumnju, a Anđelko Šipuš, voditelj kluba Boogaloo, promptno je reagirao na Facebooku dugačkom objavom optuživši vodstvo PUO-a za korupciju, studente FER-a za nečasno djelovanje, gradsku upravu za pogodovanje i tko zna što sve ne. Potrudio se podijeliti i screenshotove razgovora s izvjesnim Marinom iz KSET-a koji je Šipuša navodno prevario, obećavajući mu suradnju, a zapravo ga iskorištavajući kako bi došao do podataka potrebnih za podnošenje prijave za natječaj. Na njegovu se objavu, osim bijesnih posjetitelja njegovih programa, javio i dežurni klaun Ivan Pernar ponudivši svoje usluge u, kako je rekao, 'razotkrivanju politike Tomaševića koji po mom sudu sustavno radi protiv Zagrepčana'.

Šipuševa objava nije prošla bez reakcija ni u taboru konkurencije. Čast svog kluba odlučio je obraniti legendarni koncertni promotor Mate Škugor, osoba koja je u KSET-u stasala i u taj klub godinama dovodila relevantne svjetske glazbenike: 'Samo u takvom plemenskom okruženju može biti problem to što je netko ponudio ozbiljan iznos za zakup poslovnog prostora. Problem nije bio to što je desetljećima prostorom ilegalno upravljala 'grupa građana', kao što problem nije bio ni to što su donedavni korisnici navedeni prostor, pretpostavljam, dobili na upravljanje izravnom pogodbom, što samo po sebi nije nelegalno, ali nije ni transparentno poput natječaja.'

Da bismo razjasnili stvari, javili smo se na tri relevantne adrese - PUO-u, KSET-u i Gradu. Iz PUO-a su nam poručili da su Šipuševe tvrdnje neodgovorne i besmislene te dodali: 'Ponuđeni programi obje zajednice ponuditelja zadovoljili su programske i tehničke uvjete natječaja, te je za odluku bila presudna ponuđena cijena. Stoga je prihvaćena povoljnija ponuda Saveza studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba i ElektroStudent d.o.o. iz Zagreba. Svaka druga odluka Upravnog vijeća bila bi protivna zakonu. Ugovor se sklapa na razdoblje od dvije godine, uz obavezu plaćanja tri mjesečne zakupnine unaprijed, s uključenim pologom.'

KSET se u međuvremenu oglasio opširnim i pomalo birokratski sročenim priopćenjem, iz kojeg je uputno izdvojiti sljedeće: 'Zadnje dvije godine posvetili smo detaljnom istraživanju i traženju opcija za najbolje rješenje za KSET-ove članove i zajednicu zbog novonastale situacije. Također, tijekom traženja adekvatnog prostora, paralelno smo radili i na unapređenju trenutačnog prostora, odnosno na unapređenju minimalnih tehničkih uvjeta. Nakon pravnog savjetovanja, obratili smo se susjednom klubu Boogaloo te smo u lipnju 2023. godine pokrenuli komunikaciju s vlasnikom kluba zbog slične pravne situacije. Naime, oba prostora se nalaze na području namijenjenom za visoko obrazovanje prema Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba.'

'U otvorenom dijalogu, predočena nam je dokumentacija koja nam je poslužila kao smjernica za traženje očitovanja nadležnih ministarstava Republike Hrvatske, prvotno Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine čiji smo odgovor dobili 31. 7. 2023. i Ministarstva turizma i sporta koje se očitovalo 27. 10. 2023. Proces ishodovanja novih minimalnih tehničkih uvjeta obustavljen je zbog prestanka obavljanja večernjih ugostiteljskih djelatnosti nakon ciklusa oproštajnih koncerata koje smo najavili 7. 8. 2023. i održali od 29. 8. 2023. do 2. 9. 2023. pod nazivom 'Pozdrav Kotlovnici', nastavili su ksetovci.

  • +45
Jedan od posljednjih programa održanih u KSET-u jest 'Slušaj me' Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

'Prema ideji FER-a, u rujnu 2023. smo kontaktirali Pučko otvoreno učilište Zagreb (POU) s upitom oko slobodnih prostora koje bismo mogli koristiti tijekom obnove FER-a. U komunikaciji s tadašnjim ravnateljem POU-a, odrađen je obilazak prostora kluba Boogaloo te je komunicirano kako se za prostor, po isteku ugovora, može predati zahtjev za neposrednu pogodbu prema Odluci o davanju u zakup gradskih prostora fizičkim i neprofitnim pravnim osobama koje djeluju u području kulture, a koja je usvojena na sjednici Skupštine Grada Zagreba 13. srpnja 2023. godine', nisu demantirali Šipuša, kontakt je očito postojao.

'Sukladno odredbama javnog natječaja, odradili smo razgled poslovnog prostora kako bismo se upoznali s prostorom, odnosno površinama raspisanima u sklopu natječaja. Konačna odluka o prijavi na natječaj nastupila je na dan roka, 4. 1. 2024., nakon savjetovanja s alumni članovima, pravnim i financijskim savjetnicima, kolegama s glazbene scene te nakon što smo usuglasili program koji kao udruga možemo samostalno odrađivati i s kojim ćemo održati financijsku situaciju stabilnom', zaključili su iz KSET-a.

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor iz Grada.