vraćen na mjesto ravnatelja

Neočekivan obrat u upravljanju Pulom; Vidačković slavi

Bionic
Reading

Filmski kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa Zlatko Vidačković imenovan je umjetničkim ravnateljem Pulskog filmskog festivala i tu će dužnost obnašati u iduće dvije godine, priopćeno je u petak iz javne ustanove Pula film festival.

Zlatko Vidačković bio je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala od 2004. do 2014., kad Ministarstvo kulture za vrijeme mandata Andreje Zlatar Violić ukida tu funkciju i uvodi tročlano Umjetničko vijeće. U tom prvom sazivu Umjetničkog vijeća bili su Ivana Ivišić, dotadašnja voditeljica odjela za promociju i plasman u HAVC-u, dotadašnji voditelj službe za odnose s javnošću Festivala Hrvoje Pukšec i producentica Festivala igranog filma u Puli i voditeljica Kina Valli Tanja Miličić. Ubrzo Ivana Ivšić odlazi s te funkcije, a dolazi producent Mike Downey, dok predsjednik postaje Pukšec. U te tri godine, s direktoricom Gordanom Restović kao čelnom osobom Festivala, zabilježeni su značajni pomaci.

Početkom veljače ove godine Ministarstvo kulture pokrenulo je e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću zbog izmjena Pravilnika o statusu i financiranju Pulskoga filmskog festivala kojim se predviđalo ukidanje tročlanog Umjetničkog savjeta i ponovno uvođenje funkcije umjetničkog ravnatelja tog festivala. Predloženo je da se umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala bira iz redova istaknutih filmskih stručnjaka na temelju javnoga poziva na mrežnim stranicama Ministarstva kulture na dvije godine, a imenovati bi ga trebao i razrješavati ministar kulture.

Odredba o Javnom pozivu se nalazila u prijedlogu Pravilnika koji je išao u javnu raspravu, a onda je u konačnom Pravilniku, koji je usvojen, izbačena, tako da nije bilo obveze raspisivanja javnog poziva. Vidačković je imenovan, a kako se čini, bio je zadnji čas da se postavi novo vodstvo festivala koji počinje u srpnju, a Ministarstvo kulture je 27. veljače Javnoj ustanovi Pula Film Festival odobrilo 1.800.000,00 kuna za 64. Pulski filmski festival.

Podsjetimo, dok je Tomislav Karamarko bio predsjednik HDZ-a, Vidačković je bio tajnik HDZ-ova Odbora za kulturu. Kad je ministrom kulture imenovan Zlatko Hasanbegović, a ne, kao što je očekivano u javnosti, Anja Šovagović Despot, predsjednica Odbora za kulturu, Odbor se raspao.

Tokom svoje povijesti Festival igranog filma u Puli doživio je u Hrvatskoj nekoliko organizacijskih i upravljačkih transformacija. Festivalskim vijećem Pulskog filmskog festivala desetak godina je predsjedao redatelj Antun Vrdoljak, a zatim je 2000. godine tu funkciju preuzeo Branko Čegec, a za umjetničkog direktora izabran Armando Debeljuh. S tom ekipom započinje europeizacija pulskog festivala. Tri godine kasnije osniva se javna ustanova Pula Film Festival, a njezin ravnatelj postaje Tedi Lušetić, današnji šef zagrebačke kulture, koji je bio i umjetnički ravnatelj jubilarnog 50. te 51. festivala. Zatim se na mjesto umjetničkog ravnatelja 2005. imenuje filmski kritičar Zlatko Vidačković, koji jasnije profilira međunarodni program pod nazivom Europolis-Meridijani, a hitove u Areni kao PoPularni program.