MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Ne propustite izložbu fotografija s Rovinj Photodaysa

05.09.2012 u 10:28

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorene su izložbe s najvećeg hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays, uz fotografije ovogodišnjih laureata i izložbu hrvatske modne fotografije, predstavljen je ciklus 'Sa distance' pulskog fotografa Hassana Abdelghanija

Suradnja između festivala i MUO-a nastavlja se četvrtu godinu zaredom, a dosadašnji se tradicionalni program predstavljanja godišnjih finalista i pobjednika natječaja s festivala proširio na tri izložbe.

Međunarodni žiri je u svibnju odabrao finaliste godišnjeg natječaja Rovinj Photodays, a pobjednici su proglašeni na festivalu u lipnju kada su, uz niz međunarodnih izložbi i gostovanja, premijerno prikazane izložba finalista i pobjednika natječaja, kao i izložba modne fotografije.

Hassan Abdelghani dobitnik je ovogodišnje festivalske nagrade za najbolji umjetnički koncept, a na samostalnoj izložbi u MUO-u predstavlja fotografije kojima je zabilježio 'davno pokojna lica Pule i Judenburga na gradskim grobljima'. Autorov rad, nastao protekle godine, analognom tehnikom, bavi se istraživanjem i boljim upoznavanjem tih gradova, a gradu živih približio se posjećujući njegov grad mrtvih, istaknuto je u najavi izložbe.

Fotografije dobitnika nagrada festivala ulaze u fundus Muzeja, dok izložba "Prodaja snova - suvremena hrvatska modna fotografija" okuplja tridesetak ponajboljih hrvatskih modnih fotografa i neke od njihovih najuspješnijih radova nastalih u proteklih deset godina.

Po riječima Denisa Redića, direktora rovinjskog festivala, razvoj suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt pruža adekvatnu ekstenziju i promidžbu suvremenog hrvatskog fotografskog stvaralaštva tijekom cijele godine, a samim tim autorima i kvalitetnu platformu za prezentaciju vlastitog rada.

Rovinj Photodays cjelogodišnji je projekt koji se održava od 2008. Festivalske aktivnosti uključuju organizaciju godišnjeg natječaja, putujućih izložbi tijekom godine u suradnji s kulturnim institucijama i galerijama te organizaciju završnice festivala u lipnju, kada se održava niz radionica, predavanja, pregleda portfolia i petnaestak izložaba.

Izložbe u MUO bit će otvorene do 30. rujna.