TERFEL & IL GIARDINO ARMONICO

Ne propustite dva sjajna koncerta u ciklusu Lisinski subotom

03.02.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Lisinski subotom, ciklus koji već standardno okuplja neka od vrsnijih gostovanja u glazbenoj sezoni, predstavlja početkom veljače dva koncerta, koji, sudeći prema renomeu pozvanih umjetnika, zaslužuju pažnju

U subotu je tako zakazan koncert talijanskog ansambla Il Giardino Armonico, koji je pod umjetničkim vodstvom dinamičnog Giovannija Antoninija osnovan još 1985. godine, a s vremenom se prometnuo među vodeće orkestre specijalizirane za glazbu 17. i 18. stoljeća, u okviru rastućeg interesa za tzv. 'povijesno obaviještene' izvedbe.

Bryn Terfel

Uzlet im je svakako osigurala i redovita suradnja s jednom od isturenijih eksponentica barokne glazbe, mezzosopranisticom Cecilijom Bartoli, s kojom su za izdavačku kuću Decca snimili dva veoma dobro primljena izdanja, 'Sacrificium', posvećen repertoaru kastrata te izbor arija iz Vivaldijevih opera. Na programu zagrebačkog gostovanja su temeljna djela baroknog repertoara, tri Bachova Brandeburška koncerta (treći, četvrti i peti) i Telemannova suita u za blokflautu, gudače i baso kontinuo.

U utorak, 7. veljače, nastupa jedan od glasovitijih pjevača na suvremenoj glazbenoj sceni, Bryn Terfel.

Velški bas bariton hrvatskoj je publici vjerojatno najpoznatiji kao redoviti gost opernih prijenosa iz Metropolitana i Covent Gardena, kao Wotan u Wagnerovom 'Prstenu Nibelunga' te Scarpia u Puccinijevoj 'Tosci'.

Svoju je karijeru započeo početkom devedesetih godina hvaljenim interpretacijama Mozarta, što mu je osiguralo ne samo nastupe u svim relevantnim opernim kućama i koncertnim dvoranama, već i ekskluzivni ugovor za izdavačku kuću Deutsche Grammophon. Program koncerta naslonjen je na diskografsko izdanje 'Bad Boys', objavljeno prije dvije godine te donosi neke od poznatijih ulomaka bas baritonskog repertoara.

Od šarlatana Dulcamare iz Donizettijevog 'Ljubavnog napitka', preko Mefista iz Gounodovog 'Fausta', Jage iz Verdijevog 'Otella' do modernijih ulomaka iz Gershwinove 'Porgy i Bess' (Sportin' Life) i Weillove 'Opere za tri groša' (Mackie - Nož), Terfel interpretira široku plejadu karakternih negativaca, koji uglavnom čine okosnicu njegova opernog repertoara. Moguću zamku jednoličnosti u odabiru isključivo scenskih 'zlikovaca' Terfel je demantirao već na samom albumu zahvaljujući nijansiranim i predanim izvedbama, koje odaju vokalno suverenog interpreta koji posve opravdava svoj ugled kao jedna od karizmatičnijih pojava suvremenog lirskog teatra. Zborom i orkestrom Hrvatske televizije ravnat će redoviti Terfelov suradnik, dirigent Gareth Jones.