FEDEORA U VENECIJI

'Ne gledaj mi u pijat' najbolji je europski film

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 10.09.2016 09:56
  • Objavljeno 10.09.2016 u 09:56
  • +14
  • +11

“Ne gledaj mi u pijat” osvojio Nagradu FEDEORA-e

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Film 'Ne gledaj mi u pijat' redateljice Hane Jušić osvojio je Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

Spomenutu nagradu dodjeljuje tročlani žiri, sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

Nagradu su na ceremoniji dodjele koja je održana u petak, pretposljednjega dana Venecijanske Mostre, u vrtu Dana autora primile redateljica Hana Jušić i producentica Ankica Jurić Tilić.

'Sama činjenica da je film uvršten u program takvog festivala, nadišla je sva moja očekivanja, a nagrada kritike za najbolji europski film zaista je neočekivani bonus. Otkad smo se vratili iz Venecije, stalno nas netko zapitkuje hoće li biti koja nagrada, između ostalih i moja baka, a nama je svima i samo sudjelovanje bilo veliko. Sad nam je, naravno, jako drago zbog nagrade i zato što konačno imamo pozitivan odgovor na to pitanje, a i zato što je to bitno priznanje za naš rad', izjavila je redateljica Hana Jušić.

'Sigurno je divan osjećaj imati svjetsku premijeru na ovakvom festivalu i onda se još vratiti s nagradom. Izuzetno cijenim nagrade udruženja FEDEORA općenito, uvijek imam osjećaj da smo u učinioci strogog učitelja kad njihov žiri procjenjuje film. Drago mi je da je film ovako lijepo počeo svoj festivalski krug i jedva čekam da ga pokažemo i domaćoj publici', izjavila je Ankica Jurić Tilić.

Još jednu u nizu nagrada za hrvatski film na najznačajnijim svjetskim festivalima komentirao i Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra: 'Zaslužena nagrada – i točna. Pijat, djelo Hane i njezinih žena, kaže nagrada, najbolji je europski film na ovogodišnjoj Mostri. Prvih devet dana rujna 2016. pamtit ćemo po pljusku nagrada i priznanja za hrvatske filmove, a ova mletačka FEDEORA ide najiskrenijem, najsvirepijem i najsenzibilnijem filmu koji možete zamisliti. Klanjam se darovitosti svih uključenih i zahvaljujem im na hrabrosti i vještini.'

Udruženje FEDEORA osnovano je 2010. godine u Cannesu, a svake godine dodjeljuje nagrade na nekoliko značajnih europskih festivala, uključujući Veneciju i Karlove Vari.

'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Marijana, nezin dominantni otac (Zlatko Burić), neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) žive doslovce jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.

Film je nastao u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama, u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom. Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!