OTVORENO PISMO VLADI

Nastavlja se spor oko Dubrovačkih zidina

26.01.2014 u 16:52

Dubrovačke zidine

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH), Društvo konzervatora Hrvatske (DKH) i ICOMOS javnosti i nadležnim institucijama poslali su otvoreno pismo vezano uz prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke baštine Dubrovnika, kojim apeliraju na problem Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS)

U pismu se upozorava da je spornim aktom Društvo prijatelja dubrovačke starine nakon više od pola stoljeća razbaštinjeno. Podsjetimo da je Društvo prijatelja dubrovačke starine ostalo bez zidina pa tako i bez prihoda i bez mogućnosti da upravlja i skrbi o najvrjednijem segmentu dubrovačke baštine.

Na to je upozorilo i više saborskih odbora, a u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednica DPUH Irena Kraševac se nadalje upozorava da se time obezvrijeđuju napori generacija savjesnih i odgovornih građana. Podsjetimo da Društvo prijatelja dubrovačke starine osnovano davne 1952. godine temeljem ugovora s gradom Dubrovnikom upravlja zidinama, ubire prihod od ulaznica, a sav novac ulažu natrag u obnovu spomenika.

'No još gora i dalekosežnija posljedica takvog zakona leži u činjenici da je time jedina institucija te vrste i tog značaja u RH prestala obnašati svoju hvalevrijednu misiju zaštite lokalne kulturne baštine. Stoga će posljedice tog čina biti ne samo dugotrajne, već za uređeno demokratsko građansko društvo kojem stremimo zasigurno i sudbonosnije nego što se to može naslutiti', navodi se u pismu.


Nadalje se Irena Kraševac pita što nama Društvo znači te zaključuje da u Hrvatskoj među brojnim društvima i sličnim organizacijama nema nijedno koje se zamahom djelatnosti i kompetencijom i izbliza može usporediti s Društvom prijatelja dubrovačke starine koje je usporedivo samo sa sličnim društvima primjerice u Engleskoj. Rezultat svega toga su impresivni rezultati ne samo u Dubrovniku, već i okolici u Konavlima, Moluntu i Stonu.

'Vjerujemo da bi organizacijski model na kojem se razvilo Društvo trebalo dobro proučiti na mnogim od viših instanci te ga pokušati primijeniti u drugim sredinama, a ne ga dokidati! Ne zaboravimo. U ne tako davno usvojenoj 'Strategiji zaštite, očuvanja i održivog gospodarenja kulturne baštine Republike Hrvatske za period 2011-2015' upravo se Društvo prijatelja dubrovačke starine ističe kao ogledni model. Zbog svega navedenog smatramo da treba odustati od namjere da se zakonom oduzmu dosadašnja prava Društva prijatelja dubrovačke starine', zaključak je Otvorenog pisma koje je upućeno na znanje predsjedniku Sabora Josipu Leki, ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću i Denisu Orliću, predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine.