barokna glazba

Nastavak 47. Varaždinskih baroknih večeri u Zlataru, Vinici i Svetom Jurju na Bregu

05.10.2017 u 13:38

Bionic
Reading

Iako je službeni program 47. Varaždinskih baroknih večeri završio u ponedjeljak dodjelom festivalskih nagrada i koncertom darovitih učenika Glazbene škole s Varaždinskim komornim orkestrom u Katedrali, u baroknoj će glazbi moći još uživati publika u nekoliko mjesta tijekom ovog mjeseca

Prvi na redu je Grad Zlatar gdje će Varaždinske barokne večeri gostovati sutra, u petak, u 19 sati u tamošnjoj crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo, a dan kasnije na rasporedu je koncert u općini Vinica, gdje Varaždinske barokne večeri već nekoliko godina zajedno s Općinom Vinica organiziraju gostovanje.

Ovoga puta lutnjist Igor Paro, sopranistica Marta Schwaiger i besjednik Zoran Kelava publiku u crkvi Sv. Marka odvest će na glazbeno-pjesničko putovanje  i u vrijeme plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan. Svoj program objedinjen pod nazivom 'Barokna glazba tragom Zrinskih i Frankopana' umjetnici u širem sastavu okupljeni u ansambl Capella Zriniana izveli su prošle subote u varaždinskoj Glazbenoj školi i oduševili publiku.

'Barokna glazba vrlo je širok pojam i ima 'strahovito' puno prekrasne glazbe u tom razdoblju, međutim mi smo izabrali poseban program koji je vezan uz plemićke obitelji Zrinskih i Frankopana. Pokušali smo zamisliti kakvu su oni to glazbu mogli slušati ili kakvu su čak glazbu mogli izvoditi na svojim posjedima. Problem je u tome što postoji veliki nesrasmjer između onoga što je sačuvano iz tog razdoblja o tim obiteljima i bavljenju glazbom, odnosno ništa nije sačuvano, međutim u književnom djelu, u njihovim pjesmama postoje brojne reference o glazbi i tako smo krenuli tragom tih spomena glazbe u njihovim književnim djelima i rekli bi 'detektivskim radom' proučavajući ih pronašli smo mnogo interesantne glazbe, a neka od djela ćemo i po prvi puta predstaviti ovdje na Baroknim večerima', rekao je tom prigodom Igor Paro. Bez sumnje i publika u viničkoj crkvi imat će prigodu uživati uz baroknu glazbu i poeziju s kraja 17. i početka 18 stoljeća.

Ulaz na koncert koji  započinje u subotu u 19 sati je besplatan. S istim programom umjetnici će nastupiti dan kasnije u Svetom Jurju na Bregu u 19.30.