OBNOVA PRI KRAJU

Jeste li kad čuli za 'hrvatski Versailles'? Doznajte što će u njemu biti

10.01.2024 u 13:33

Bionic
Reading

U završnoj je fazi rekonstrukcija dvorca Opeka u Vinici kod Varaždina. Ondje će biti regionalni Centar kompetentnosti u poljoprivredi, a radovi su vrijedni dvadeset milijuna eura

Tepali su mu 'hrvatski Versailles', podignuli su ga grofovi Keglević u 17. stoljeću, stolovali su tu Draškovići i Bombellesi. Dvorac Opeka jedan je od najljepših europskih zdanja okružen arboretumom. Posljednjih je pola stoljeća propadao, a 2022. napokon je počela obnova, javlja HRT koji je imao ekskluzivnu priliku obići dvorac.

Vladimir Mihalac, izvođač radova, rekao je kako je njegova tvrtka sve prekopala i u temelje ugradili 700, 800 kubika betona. Sve se odvija pod budnim okom konzervatora, a najteži je posao obavljen - učvršćeni su temelji, uređuje se mreža podruma, hodnika i dvorana.

  • +9
Dvorac Opeka kod Vinice Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Od sljedeće školske godine u ovaj će se objekt preseliti učenici Srednje škole Arboretum Opeka, a u sklopu škole bit će i četiri laboratorija, baza sjemena, restoran i knjižnica. U sklopu škole nalazit će se i četrdesetak soba za učenike.

Investicija je vrijedna dvadesetak milijuna eura, a bez europskih fondova ne bi bila realizirana. Tako će do rujna dragulj naše kulturne baštine postati obrazovna ustanova za 180 učenika.