više od 30 koncerata

Dodjelom festivalskih nagrada završene 51. Varaždinske barokne večeri

29.09.2021 u 23:55

Bionic
Reading

Nakon više od 30 koncerata u pet županija te bogatog popratnog programa u srijedu su dodjelom festivalskih nagrada završene 51. Varaždinske barokne večeri kojima je ovogodišnji zemlja partner bila Slovenija

Dobitnike ovogodišnjih nagrada 'Ivan Lukačić' i 'Jurica Murai' u varaždinskoj Gradskoj vijećnici objavila je Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija u kojem su bili i Davor Brđanović, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek.

Nagrada 'Ivan Lukačić' za muzikološki rad i najviši izvođački domet dodijeljena je ljubljanskom komornom sastavu Ingenium Ensemble za koncert 'Ave mundi spes' Moteti Gabriela Plavca, Isaaca Poscha i Vinka Jelića.

Žiri je i ove godine dodijelio dvije nagrade 'Jurica Murai' za najbolju interpretaciju. Laureati su Tomislav Fačini, Zbor Hrvatske radiotelevizije i violinistica Ana Vasić za koncert Giovanni Pierluigi da Palestrina 'Missa Papae Marcelli' te Stefan Temmingh, blok flauta za koncert sa Zagrebačkim solistima.

Prvi je put dodijeljena nagrada Hrvatske glazbene mladeži Varaždin 'Ivan Werner' mladom glazbenom umjetniku za visoko umjetničko postignuće na VBV-u, a laureati su Maruša Brezavšček za koncert s Baroknim orkestrom Musica Cubicularis i Josipa Bilić za koncert s ansamblom Camerata Garestin.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je da zbog izazovnih vremena nikad nije imao tako težak zadatak organizacije festivala.

'Mislim da smo ove godine s državom partnerom Slovenijom napravili pun pogodak. Ni ovako dobro pogođen izbor nagrada nismo imali nikad do sada, pogođeni su izvrsnost i beskompromisna kvaliteta', rekao je Bobić.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da su Varaždinske barokne večeri multimedijski festival te da im je ishodište u Glazbenoj školi Varaždin.

'Iz te je škole potekla većina hrvatskih i naših varaždinskih izvođača', rekao je Bosilj te dodao da je jedan od ciljeva da škola postane centar za učenje sviranja na baroknim instrumentima.

 Na svečanosti dodjele nagrada predstavljen je i novi nosač zvuka 'Hrvatska ranobarokna glazbena baština'.