TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Svečano otvorene 52. Varaždinske barokne večeri

24.09.2022 u 00:21

Bionic
Reading

Svečanim koncertom Irish Baroque Orchestra u varaždinskoj katedrali, u petak su otvorene 52. Varaždinske barokne večeri (VBV) na kojima će se posebna pozornost dati irskim umjetnicima, s obzirom da je ta zemlja ovogodišnji partner festivala.

Uzvanicima i ljubiteljima barokne glazbe dobrodošlicu je poželio gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo da su VBV najdugovječniji i najznačajniji festival rane glazbe u Europi.

„Posebno me veseli što je ovogodišnja zemlja partner Irska. Puno toga veže naše zemlje, a ova suradnja je dokaz kako je glazba univerzalni, svima razumljiv jezik i zasigurno najbolji i najlakši način komunikacije među ljudima i narodima”, rekao je Bosilj.

Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Irske, naglasio je da je iznimno zadovoljan suradnjom s organizatorima festivala.

„Odlično je vidjeti kako se grade kulturalne veze između dviju država, nakon perioda covida, kada takve stvari nisu bile moguće, stoga je odlično imati ovakvu priliku”, rekao je Dowling.

Okupljenima se obratio i Zdravko Zima, izaslanik Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, stalnog pokrovitelja VBV-a. Istaknuo je kako ga posebno veseli što svake godine početkom jeseni ljubitelji barokne glazbe dolaze u Varaždin, na taj 'jedinstveni festival'.

„Moji prethodnici već su rekli mnogo toga o Varaždinu i ovom festivalu i mislim da je najbolje da vrijeme koje je pred nama prepustimo onima zbog kojih smo se ovdje našli, a to su umjetnici i to je muzika. Neka govori muzika”, kazao je Zima te festival proglasio otvorenim.

Obuljen Krožinek: Velik i važan nacionalni festival

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, VBV je nazvala velikim i važnim nacionalnim festivalom.

„Uvijek kad dođemo u Varaždin i vidimo bogatstvo baštine koja nas okružuje, čini nam se razumljivim da je upravo ovdje nastao i razvio se ovaj barokni festival. Znamo da na tome moramo zahvaliti generacijama velikih hrvatskih i varaždinskih umjetnika koji su tome dali svoj doprinos”, kazala je ministrica.

Istaknula je posebnu vrijednost festivala - činjenicu da umjetnički ravnatelj Davor Bobić uvijek u program uvrsti reprezentaciju hrvatskih kompozitora. „Ponekad otkriva i nove partiture, a svjedočimo i brojnim praizvedbama i to je ono što ovom festivalu daje još veću vrijednost”, rekla je Obuljen Koržinek.

Nakon što je Irish Baroque Orchestra pod umjetničkim vodstvom dirigenta Toma Fostera i uz mezzosopranisticu Katie Bray izveo koncert pod nazivom 'Dublin Connections', u subotu se nastavlja koncertni program koji će do 9. listopada donijeti 30-ak koncerata u Varaždinu te 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija, uz nastup više od 500 umjetnika.

Među ostalima, održat će se koncert u povodu 25. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije na kojem će nastupiti niz domaćih umjetnika, kao i koncert povodom 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske, a glazbu europskih i osmanskih dvorova izvest će Ansambl Izmir Barok. Iz bogatog programa vrijedi istaknuti i izvedbu „Muka po Mateju” J. S. Bacha, a posebne će glazbene poslastice biti i koncerti gostiju iz Izraela - Barrocade Israeli Baroque Colleciva i kontratenora Yaniv’d Ora, kao i festivalska operna produkcija pod nazivom „Sultani u operi”.

Uz glazbeni, u 17 će se dana održavati i bogat popratni program pod nazivom Total Baroque koji uz izložbe, radionice i plesne nastupe, donosi i Irish Corner na Kapucinskom trgu u Varaždinu.