ZBOG ŠPIJUNAŽE INTERNETA

Narudžbe za Orwellovu '1984.' skočile za 6000 posto!

13.06.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Nakon što je londonski Guardian otkrio da američka tajna služba NSA nadzire cijeli world wide web, prodaja distopijskog klasika Georgea Orwella '1984.' na Amazonu je u roku od 24 sata skočila za 6000 posto!

Vizionarski aspekt umjetnosti oduvijek je bio jedno od njenih najsnažnijih oružja, jer nema ništa moćnije nego pročitati u knjizi danas ono što prekosutra postaje stvarnost. No umjetnost se ne bavi uvijek lijepim stranama života i ljudske prirode te društva u kojim živimo, nego se intenzivno zanima i za ono najmračnije i najstrašnije, čega su primjer brojna književna remek-djela distopijske tematike.

Ovih dana je jedno od njih postalo opet vrlo aktualno – roman '1984.' britanskog pisca Georgea Orwella, koji opisuje totalitarno društvo budućnosti u kojemu su svi građani pod sveobuhvatnom kontrolom države. Nakon što se u medijima otkrilo da američka tajna služba NSA nadzire manje-više cijeli svijet preko interneta, jedna internetska stranica je od toga itekako profitirala. Amazon je u roku od 24 sata zabilježio porast interesa za Orwellov roman od 6000 posto! '1984.' je tako odjednom skočila na 213. mjesto s obzirom na ogroman broj narudžbi.

U svakom slučaju, zabilježila je to i NSA.