GODINE ODGAĐANJA

Napokon se otvara Picassov muzej u Parizu

05.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Tri godine nakon što je planirano, napokon se otvara muzej u Parizu koji sadrži najopsežniju kolekciju umjetnina Pabla Picassa

Picassov muzej u Parizu zatvoren je prije pet godina zbog predviđene dvogodišnje renoviranja. Postav obuhvaća najopsežniju kolekciju radova španjolskog velikana, a napokon se ponovno otvara za javnost u rujnu ove godine, priopćila je u nedjelju francuska ministrica kulture Aurelie Filipetti.

Iako muzej posjeduje otprilike 5.000 slika, crteža, skulptura, fotografija i dokumentarnih zapisa, zbog ograničenog prostora samo je dio kolekcije mogao biti izložen. Shodno povećanju prostora, očekuje se i porast broja posjetitelja, te će se odjednom moći primiti čak njih 650, umjesto dosadašnjih 380.

Konačni iznos za renoviranje barokne zgrade iz 17. stoljeća dosegao je 395.434 milijuna kuna, čak 167.299 milijuna kuna više od početne predviđene cijene.

Odgađanje otvaranja izazvalo je velike kontroverze te je slikarov sin Claude Picasso optužio francusku vladu zbog 'indiferentnosti' izrazivši svoju veliku zabrinutost za budućnost muzeja.

U otvorenom i ogorčenom pismu zamolio je vladu da osigura otvaranje u lipnju, kao što je već i najavila voditeljica muzeja Anne Baldassari. To je potvrdio i Jean-Francois Bodin, arhitekt zadužen za vodstvo radova renoviranja izjavivši da i dalje postoji šansa da se otvaranje upriliči po prvotnom planu.

S njihovim se procjenama ne slažu vodeći ljudi ministarstva kulture te je Filipetti zaključila da je glavni dio obnove završen tek nedavno i da predviđeno vrijeme neće biti dovoljno za obavljanje kvalitetnih radova. Filipetti je zamolila sve uključene u renoviranje da 'zanemare svoje osobne interese i pokažu entuzijazam i smirenost koji će omogućiti dovršavanje projekta'.