teška odluka

Nakon Leipziga, zbog koronavirusa otkazan i Sajam knjiga u Londonu

04.03.2020 u 12:57

Bionic
Reading

Londonski sajam knjiga, jedan od najvećih književnih festivala u Europi, otkazan je iz opreza zbog širenja koronavirusa

'Nevoljko smo donijeli odluku da ipak otkažemo ovogodišnji sajam' objavili su organizatori Reed Exhibitions u priopćenju za medije, prenosi BBC.

Odluka je donesena nakon što je dio izdavačkih kuća i agencija otkazao dolazak na sajam koji se trebao održati od 10. do 12. ožujka.

Reed Exhibitions su napomenuli da su zbog ograničenja putovanja mnogih sudionika sajma, odlučili preskočiti ovu godinu, te su najavili da će Londonski sajam knjiga 2021. biti 'bolji no ikad'.

Među kompanijama koje su prije otkazivanja sajma najavile svoj nedolazak bili su i Hachette, HarperCollins i Simon & Schuster. Dolazak su otkazali i iz Amazona napomenuvši da im je 'sigurnost i zdravlje zaposlenika, kupaca i poslovnih partnera na prvom mjestu'.

Londonski sajam knjiga obično okuplja oko 25 tisuća profestinalaca iz izdavačke industrije svake godine, a prvi je put održan 1971. godine.

Inače, u veljači je Londonski sajam knjiga objavio popis kandidata u užem izboru za prestižnu međunarodnu nagradu za izvrsnost International Excellence Award 2020., a među rekordnih 29 uvrštenih zemalja prvi se puta našla i Hrvatska, s Festivalom svjetske književnosti nakladnika Frakture koji je nominiran u kategoriji Književni festival godine.

International Excellence Award godišnja je nagrada koju London Book Fair dodjeljuje zajedno s britanskom zajednicom nakladnika UK Publishers Association za izvrsnost u 16 kategorija.

U kategoriji festivala godine ocjenjuje se visoka kvaliteta organizacije i inovativnost u osmišljavanju programa, privlačenje publike, povezivanje s lokalnom zajednicom. te privlačenje stranih gostiju.

Dobitnici su trebali biti proglašeni 10. ožujka 2020., na posebnoj svečanosti koja se održava na dan otvorenja Sajma knjiga u Londonu.

Jučer je zbog koronavirusa otkazan i Leipziški sajam knjiga, koji se trebao održati od 12. do 15. ožujka.