VELIKO PRIZNANJE

Pjesnikinja Asja Bakić među deset novih glasova Europe

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 13:57
  • Objavljeno 20.03.2017 u 13:57
Asja Bakić

Asja Bakić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Asja Bakić Privatni Arhiv

Odabrano je novih deset pisaca i spisateljica iz Europe koji će ove i sljedeće godine dobiti jedinstven oblik promocije. Imena deset Novih glasova Europe objavljena su na ovogodišnjem Londonskom sajmu knjiga kao dio inovativnog projekta Literary Europe Live koji provodi književna platforma Literature Across Frontiers, a među njima je i pjesnikinja Asja Bakić

Projekt Literary Europe Live okuplja partnere iz područja književnosti iz 15 europskih zemalja, a sjedište mu je na institutu Mercator pri Sveučilištu Aberystwyth.

Deset Novih glasova Europe za 2017. su romanopisci, pjesnikinje, dramaturzi i prevoditeljice iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Islanda, Latvije, Luksemburga, Poljske, Rumunjske, Španjolske i Walesa. Trenutačno u drugoj godini provedbe, projekt Novi glasovi Europe pružio je globalnu platformu kvalitetnim književnim imenima koja su izvan granica svojih zemalja bila slabije poznata.

'Naših prvih deset Novih glasova Europe odabrali smo u travnju prošle godine. Otad su imali priliku predstaviti svoj rad na raznim književnim festivalima diljem Europe i izvan nje, njihova su djela prevedena na više jezika, a neki od njih osigurali su ugovore za prijevode svojih knjiga. Sigurno je kako su ove spisateljice i pisci postali poznatiji na međunarodnoj književnoj sceni i od ovih su susreta imali kreativne i profesionalne koristi. Radujemo se radu s našim novoodabranim piscima i spisateljicama i predstavljanju njihova rada široj publici', napominje direktorica platforme Literature Across Frontiers Alexandra Büchler.

Prošle godine među deset Novih glasova Europe našao se hrvatski književnik Zoran Pilić, a ove godine u izbor je ušla Asja Bakić, pjesnikinja, prozaistica, prevoditeljica i urednica feminističkog portala Muf, koja je porijeklom iz BiH, a već godinama živi i radi u Zagrebu. Možemo očekivati nastupe i prijevode Novih glasova Europe u raznim europskim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

Asja Bakić (r. 1982.) bosanska je pjesnikinja, spisateljica i prevoditeljica. Rođena je u Tuzli, gdje je završila studij bosanskog jezika i književnosti. Objavila je zbirku pjesama 'Može i kaktus, samo neka bode' (2009.), koja je nominirana za nagradu Kiklop kao najbolje debitantsko djelo. Njezina druga knjiga, zbirka kratkih priča 'Mars' (2015.) ušla je u uži izbor za nagradu 'Edo Budiša' za mlade autore/ice. Njezine pjesme i kratke priče prevedene su na engleski, poljski, češki, makedonski, slovenski, rumunjski i švedski. Piše blog 'U carstvu melankolije', uređuje feministički webzine Muf i sudjeluje u Europskoj pjesničkoj platformi Versopolis. Na hrvatski je prevela djela Emily Dickinson, Alejandre Pizarnik, Elizabeth Bishop, Emila Ciorana, Jacquesa Rancièrea i drugih istaknutih književnika.

Nakon predstavljanja na Londonskom sajmu knjiga, prvi nastup deset Novih glasova Europe za 2017. bit će na književnom festivalu Kosmopolis koji se od 22. do 26. ožujka održava u Centru za suvremenu kulturu u Barceloni. U sklopu festivalskog programa književnici i književnice održat će javna čitanja, susrest će se s lokalnim izdavačima, agentima i organizatorima književnih događanja te će dobiti profesionalne savjete kako razviti međunarodnu književnu karijeru.

Uz Asju Bakić u deset Novih glasova Europe izabrani su: Andrei Dósa (Rumunjska), Arvis Viglus (Latvija), Bronka Nowicka (Poljska),  Charlotte van den Broeck (Belgija), Llŷr Gwyn Lewis  (Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo), Manuel Astur (Španjolska), Nathalie Ronvaux (Rumunjska), Sophie Divry (Francuska) i Steinunn G. Helgadóttir (Island).

Više o svim izabranim autoricama i autorima možete saznati na službenim stranicama Literature Across Frontiers.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!