VIŠEDNEVNO DOGAĐANJE

Nakon dvije i pol godine rada na obnovi: U Rijeci se otvara Palača šećerane - novi dom Muzeja grada Rijeke

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 10.11.2020 19:32
  • Objavljeno 10.11.2020 u 19:32
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Od subote, 14. studenog pa sve do subote, 21. studenoga trajat će otvorenje riječke Palače šećerane namijenjene svim zainteresiranim posjetiteljima, zaljubljenicima u Rijeku i njenu povijest, znatiželjnicima, građanima i gostima Rijeke

Nakon dvije i pol godine, koliko su trajali radovi na obnovi i uređenju same zgrade te na kreiranju izuzetno atraktivnog stalnog izložbenog postava o riječkoj povijesti, ovaj je novi prostor Muzeja grada Rijeke spreman za prihvat posjetitelja, ali uz poštovanje svih mjera zaštite od koronavirusa. Upravo zbog epidemiološke situacije, otvorenje Palače šećerane trajat će više dana i u tom razdoblju otvorenja, svakoga dana od 11.00 do 18.00 sati razgledi će biti unaprijed organizirani i besplatni za sve zainteresirane.

Besplatne ulaznice za posjet Palači i vođene obilaske stalnog izložbenog postava Muzeja grada Rijeke, građani mogu podići u Ri Infu (Informativni centar Grada Rijeke, Korzo 18 b), od četvrtka, 12. studenog u 12.00 sati pa nadalje - radnim danom u vremenu od 8.00 do 16.00 sati (u kasnijim popodnevnim satima te subotom i nedjeljom Ri Info ne radi).

Zbog epidemiološke situacije i poštovanja epidemioloških mjera, obilasci će tijekom osmodnevnog otvorenja biti organizirani na način da u muzej istovremeno ulaze dvije grupe po 25 osoba od kojih će jedna najprije razgledati prostor prvog kata, a druga prostor drugog kata te će se potom zamijeniti. Vođeni obilasci traju 60 minuta, nakon čega će se prostor dezinficirati u pauzi od 30 minuta kako bi bio siguran za prihvat sljedeće dvije grupe posjetitelja.

Na besplatnim ulaznicama, koje se podižu u Ri Infu, bit će naveden dan i sat u kojem određeni posjetitelj može doći u obilazak Palače i njena stalnog postava, a sve kako bi se osiguralo da u prostoru istovremeno boravi onoliko ljudi koliko to epidemiološke mjere dopuštaju.

Novi reprezentativni prostor kulture

Podsjetimo, obnova Palače šećerane, prostora u kojem je svoj novi dom pronašao Muzej grada Rijeke u sklopu novoformiranog riječkog kvarta kulture u Benčiću, jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Radovi na uređenju Palače šećerane započeli su u proljeće 2018. godine i to na ukupno 4.272 m 2 njena prostora. U to je veličanstveno zdanje sada smješten Muzej grada Rijeke koji u svom stalnom izložbenom postavu obrađuje mnoge riječke teme poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana…

Predmeti iz muzejske zbirke i artefakti postavljeni su u više od 30 prostorija na dva kata Palače. Palača šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine. Grad Rijeka ju je stekao u vlasništvo krajem 90-tih godina kao rezultat stečaja tvornice motora Rikard Benčić. Brojni stručnjaci ovu zgradu ubrajaju među najljepše barokne palače u Republici Hrvatskoj, a interijer zgrade je do sada mnogim građanima bio relativno nepoznat jer je zgrada imala funkciju upravnog prostora bivše tvornice.

Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja unutar same zgrade i rezultati do kojih su došli naložili su promišljen odnos prema njezinoj budućoj namjeni. Danas Rijeka obnovom i otvorenjem ove zgrade dobiva reprezentativni prostor kulture s raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike kao i panoramama imaginarnih gradova.

Bespovratna Europska sredstva za obnovu

Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavna projektantica je dr.sc. Irma Huić. Radove na obnovi zgrade izvela je slovenska tvrtka VG5 d.o.o. Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke.

Autori stalnog postava su ravnatelj Ervin Dubrović i djelatnici Muzeja grada Rijeke. Obnova Palače šećerane i obnova broda Galeb sastavni su dio EU projekta pod nazivom 'Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine' za čiju je realizaciju Gradu Rijeci odobreno sufinanciranje u iznosu od 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!