svibanj 2022.

Nakon dvije godine stanke vraća se Međunarodni festival malih scena u Rijeci, kao izbornik i producent imenovan je Jasen Boko

13.12.2021 u 16:46

Bionic
Reading

Festival je bio odgađan dvije godine zbog okolnosti pandemije, a u tom je razdoblju, u srpnju 2021. godine preminuo i njegov pokretač te umjetnički direktor Nenad Šegvić

Međunarodni festival malih scena u Rijeci ponovno će se pokrenuti u svibnju 2022. godine, nakon dvije godine stanke, a izbornik i producent je Jasen Boko, najavljeno je u ponedjeljak u Rijeci na konferenciji za novinare.

Ovaj kazališni festival odgađan je dvije godine zbog okolnosti pandemije, a u tom je razdoblju, u srpnju 2021. godine umro pokretač i umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić. Nakon njegove smrti razmišljalo se o konceptu festivala u sljedećem razdoblju, a jedna od opcija bilo je njegovo gašenje. No, kako je na konferenciji za novinstvo istaknuo pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, s mnogo mjesta stizali su prijedlozi da se festival nastavi, bez obzira na budući format.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je zadovoljan ponovnim nastavkom festivala te ustvrdio da je ova manifestacija, nakon 26. izdanja, prava institucija. Toga ne bi bilo da nije bilo neizmjerne energije Nenada Šegvića, naveo je.

Šarar je rekao da je vrlo dobro da je ulogu izbornika i producenta prihvatio Jasen Boko, kao čovjek širokog svjetonazora. Dobro je i da nije iz Rijeke i da nije opterećen silnicama oko koncepta festivala, dodao je.

Pročitana je poruka nove umjetničke direktorice festivala Edite Karađole Šegvić, koja zbog zdravstvenih razloga nije mogla doći. Ona napominje da se u proteklom razdoblju lutalo u traganju za rješenjima koncepta festivala, ali da su se sad organizatori konsolidirali. 'Bokino znanje i stručnost neupitni su, a već je sudjelovao kao izbornik ovog festivala u dva navrata', istaknula je Karađole Šegvić.

Jasen Boko ustvrdio je da je nastavak festivala mnogo bolja uspomena na Šegvića te najavio da će nagrada za najbolju predstavu u cjelini nositi Šegvićevo ime. Istaknuo je da neće uvoditi značajnije promjene u dosadašnji model festivala. Nastavit ćemo s konceptom stavljanja domaćih predstava u kontekst vrijednih gostujućih, kako bismo procijenili gdje im je mjesto, naveo je.

Istaknuo je da festival nikad do sad nije raspolagao s manje novca, ali da to neće biti opravdanje za loš program. Naveo je da već sada obavlja selekciju predstava, te postoji mogućnost sudjelovanja kazališta iz četiriju zemalja. Planirano je da se festival održi od 3. do 9. ili 10. svibnja 2022. godine, s oko sedam predstava.

Za sada je poznato da će festival sufinancirati Grad Rijeka, a očekuje se pomoć Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture.

Najavljeno je i utemeljenje zaklade Nenada Šegvića, koja bi pomagala u školovanju jednog ili više mladih dramskih umjetnika.