ODLAZAK GLUMCA

Preminuo Nenad Šegvić, nezaobilazna figura u umjetničkom i kazališnom životu Rijeke

11.07.2021 u 16:49

Bionic
Reading

Dramski glumac i dugogodišnji umjetnički direktor Međunarodnog festivala malih scena, Nenad Šegvić, preminuo je u 85. godini života

Kako piše Novi list, već niz godina nezaobilazna figura u umjetničkom i kazališnom životu Rijeke, dramski glumac i dugogodišnji umjetnički direktor Međunarodnog festivala malih scena Nenad Šegvić, preminuo je u 85. godini života.

Nenad Šegvić rođen je 1936. godine u Splitu, a studij glume završio je 1959. na Akademiji pozorišne umjetnosti u Beogradu. Prvu veliku ulogu ostvario je u splitskom HNK-u dvije godine kasnije, kada je glumio Don Jeru u 'Gloriji' Ranka Marinkovića. 

Nakon kraćeg angažmana u Zagrebačkom kazalištu mladih, 1964. došao je u riječki HNK, gdje je do umirovljenja 1999. ostvario više od stotinu uloga u djelima svjetskih (William Shakespeare, Carlo Goldoni, T. S. Eliot) i hrvatskih dramatičara (Marin Držić, Ivan Gundulić, Ivo Vojnović, Miroslav Krleža), a od 1976. do 1986. bio je i ravnatelj Hrvatske drame. Dobitnik je Nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo 2012. godine.